Új épületenergetikai támogatási rendszer készül

Vágólapra másolva!
Novemberben indítaná a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Épületenergetikai Stratégia társadalmi és szakmai egyeztetését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Eddig közel 23 ezer épület energetikai paramétereinek felmérését végezték el, jelenleg a szövegezésnél tart a minisztérium. A program célja, hogy az épületállomány felmérését követően stabil szakmai alapot teremtsen egy széleskörű épületenergetikai támogatási program elindításához.
Vágólapra másolva!

Új, középtávú épületenergetikai támogatási programon dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Eddig közel 23 ezer épület energetikai paramétereinek felmérését végezték el, és jelenleg a szövegezésnél tartanak. A támogatási konstrukciók véglegesítéséről novemberben indul a társadalmi és szakmai egyeztetés, tudta meg az Origo az NFM sajtóreferensétől.

A programok elsődleges célja az energiatakarékosság fokozása és a széndioxid-kibocsátás csökkentése, mondta Puchinger Judit.

Számítások készültek arról, hogy a különböző épületkategóriákban milyen fejlesztési igények jelenhetnek meg és milyen támogatási konstrukciókban lehet a leghatékonyabban eredményeket elérni. A szakértők a lakóépületeknél 15, a középületeknél 42 kategóriát különböztettek meg. Így konkrét épülettípusokhoz rendelt, műszaki és pénzügyi adatokkal alátámasztott csomagok jelennek majd meg.

A lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítése képezi majd a támogatási konstrukciók legnagyobb részét. A támogatások részletes feltételei az egyes pályázati konstrukciók útmutatójában lesznek elérhetők. Ebben található majd meg a pályázók köre, a támogatható tevékenységek, a támogatás mértéke, az elszámolható költségek és a pályázati eljárásrend. A tervezett beruházások részletei a stratégia elfogadása, illetve az operatív programok véglegesítése után ismerhető meg. Az európai uniós vagy állami támogatások mértéke is a kormányzati, valamint európai uniós jóváhagyás után derül ki.

Az épületburok felújításánál a téli és a nyári hővédelem kialakításának támogatása is elérhető lesz. A beavatkozások kiterjedhetnek többek között a hőtermelő és hőleadó, a hálózati berendezésekre, továbbá a hőfogyasztás szabályozására és mérésére alkalmas eszközök beszerelésére is. A megújuló energiaforrások alkalmazása, elsősorban a fűtési és használati melegvíz előállításában közreműködő (pl. napenergiát felhasználó berendezések, hőszivattyúk vagy geotermikus) rendszerek telepítésének támogatása is a tervek között szerepel. Cél az új építésű épületek energiatakarékos kialakításának ösztönzése is.

A téglaépítésű társasházak felújításának támogatására július óta van lehetőség az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása című programmal. A keretösszeg 834,2 millió forint, a támogatás pedig a lakások külső nyílászáróinak felújítására vagy cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításra, elektromos korszerűsítésre és a megújuló energiafelhasználás növelésére igényelhető.

Idén eddig több, mint 4,5 milliárd forint összegű támogatást ítélt meg az NFM a panel lakóépületek finanszírozására, ami 145 lakóközösséget érint és közel 10 milliárd forintnyi beruházást jelent. Az elmúlt három évben a lakossági pályázatokra 43 milliárd forint összegű támogatás jutott 217 ezer család otthonának energetikai korszerűsítésére, és összesen 116 milliárd forintnyi építési beruházás valósult meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!