Roppant kevés a biogazdálkodás Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az uniós tagállamokban átlagosan kétszer annyi az ökológiailag megművelt föld, mint hazánkban.
Vágólapra másolva!

Mindezt Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezető igazgatója közölte ma Budapesten a IV. Nemzetközi Ökológiai Mezőgazdasági Tudományos Konferencia (ICOAS) szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A biogazdálkodás feltételei természetesen jóval szigorúbbak és összetettebbek, mint hogy tartózkodjon a gazda a hagyományos permetezőszerektől. Drexler Dóra elmondta, Magyarországon a termőterület alig 2,5 százalékán, mintegy 127 ezer hektáron folyik fenntartható, organikus gazdálkodás. Az így megtermelt zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszer 80-85 százaléka exportra készül, ugyanakkor a fogyasztóhoz eljutó ökológiai termékek mintegy 90 százaléka importként érkezik. Ezen az arányon változtatni kellene – vélekedett. Becslések szerint bár egyre több a biogyümölcs a piacon, az arányokat tekintve 1-3 százalékról beszélünk. Az ebből származó árbevétel éves szinten mintegy 20 milliárd forint, tette hozzá Drexler Dóra.

Mint arról Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a konferenciát megnyitó beszédében beszámolt, megszületett az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséről szóló Nemzeti Akcióterv. Ebben az áll, mit kell tenni azért, hogy több ökológiai gazdaság legyen Magyarországon, hogyan lehetne jobban felhasználni az alapanyagokat, fejleszteni a marketingtevékenységet, mitől születnének meg a kutatói hálózatok. Az ágazat helyzetének javítására szolgál több másik akciós terv, mint például a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia, valamint a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program. Ezek szintén azt szolgálják, hogy az ökológiai gazdálkodás feltételei javuljanak Magyarországon, főként a fenntarthatóság szempontjából. A helyettes államtikár hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is fenn kívánja tartani az ország GMO-mentességét, még ha olykor támadások is érik emiatt. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón az együttműködés és az összefogás fontosságát hangsúlyozta a régió gazdálkodói között.