Ragaszkodik a költségek lefaragásához a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Továbbra is lehetséges opcióként számol a tőkeemeléssel, mint a bank tőkehelyzetének megoldásával a Raiffeisen, ugyanakkor a cél az lenne, hogy a problémát inkább a költségek racionalizálásával oldja meg a pénzintézet. Bár a végső megoldás még nem tiszta, az árfolyam máris fontos szintek közelébe ért el, melyek legyűrése további emelkedést indukálhatna.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem lesz tőkeemelés a pénzügyi stabilitásának megerősítésére szoruló Raiffeisennél, legalább is a nemrégiben kinevezett vezérigazgató nyilatkozata szerint. Az osztrák bank vezetését nyáron átvevő Karl Sevelda a Financial Timesnak fejtette ki, hogy bár a részvénykibocsátás megmarad, mint lehetséges opció, de a jelenlegi környezet és részvény árfolyam nem támogatja ezt a megoldást.

Sevelda inkább a profitabilitás javulásával kezelné a problémát, melyet a költségek lefaragásával érne el. Nemrégiben számoltunk be róla az Investor.hu hasábjain is, hogy a Raiffeisen három év alatt 450 millió eurót kíván megspórolni. A cél az, hogy a 2016-os kiadások nominálisan ne haladják meg a 2012-es értéket. További részletek azonban nem láttak napvilágot a programról, a befektetőknek ez ügyben a november végéig, a harmadik negyedéves gyorsjelentés közzétételéig várniuk kell.

Eközben az egyik legnagyobb versenytárs, az Erste már túlesett egy feltőkésítésen a nyár folyamán, amikor is 660 millió eurónyi tőkét vont be. Az összegre egyrészt az államtól és magánbefektetőktől még a válság során kapott 1,76 milliárd eurónyi segélycsomag törlesztése, valamint tőkehelyzetének megerősítése miatt volt szüksége, tehát hasonló okból, mint a Raiffeisennek lenne.

Technikai szemszögből továbbra sem fest túl fényes a Raiffeisen grafikonja, az árfolyam ugyanis nemrégiben letörte az 50 napos mozgóátlagot, illetve a 24,5 eurós támaszt is. Mégis némi optimizmusra adhat okot, hogy a bankpapír tartósan nem távolodott el a fontos szintektől, ma pedig már az 50 napos mozgóátlag felett is járt rövid időre. Kedvező jel ennek áttörése lenne, ebben az esetben ismét a 27 euró közelében lévő 200 napos mozgóátlag felé vehetné az irányt az árfolyam.

A Raiffeisen Bank International árfolyama (Bécs)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu