Patyomkin-gyárakkal csaltak ki 700 milliós uniós támogatást

Vágólapra másolva!
700 millió forint támogatást hívtak volna le csalók, akik arra pályáztak, hogy gyümölcsfeldolgozó üzemet hoznak létre. Az egyik helyszínen olyan gépeket találtak az ellenőrök, amikkel nem lehet gyümölcsöt feldolgozni, a másikról meg a megmutatás után elvitték a gépeket.
Vágólapra másolva!

Közel 700 millió forint uniós és magyar támogatást csalt ki két ugyanazok kezében lévő cég - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A budapesti és a heves megyei cégek zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek létrehozására pályáztak, de az ellenőrzéskor kiderült, hogy olyan gépeket állítottak fel az egyik helyszínen, amelyekkel nem is lehet termelni, a másikról pedig elvitték a berendezést - vagyis egyik helyen se akartak igazából termelni semmit.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, amikor rájött a csalásra, nem fizette ki a támogatást, és feljelentést tett. A két cég a pályázat benyújtásához szükséges önerőt offshore cégektől kapott kölcsönből fedezték, és arról is gondoskodtak, hogy őstermelőktől és más társaságoktól beszállítói szándéknyilatkozatot szerezzenek.

A NAV pénzügyi nyomozói 32 helyszínre egyszerre szálltak ki, meglátogatták a cégek telephelyeit, az ügyvezetők lakását és még a könyvelőt is, összesen öt főt hallgattak ki.

A nyomozók 800 millió forint értékű berendezést foglaltak le, az elkövetők akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak.