Nem fogytak a Magnumok, megcsúszott az Unilever

Vágólapra másolva!
Visszaesett a világ második legnagyobb fogyasztói cikkeket gyártó társaságának, az Unilevernek az árbevétel-növekedése az idei harmadik negyedévben. Erről maga a Magnum jégkrémek, és Dove szappanokat  is készítő vállalat számolt be, mely elsősorban a feltörekvő régiók gyengélkedésével, és az euró erősödésével indokolta a lassulást. A hivatalos számok csak az október végén esedékes gyorsjelentésből derülhetnek majd ki, azonban ez a figyelmeztetés is elég volt ahhoz, hogy a részvények nagyobb mínusszal kezdjék a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Lelassult az Unilever árbevételének növekedése a harmadik negyedévben, elsősorban a feltörekvő piacokon tapasztalható gazdasági visszaesés következtében. Ezt a társaság közölte a befektetőivel, mely arra számít, hogy árbevétele csupán 3-3,5 százalékkal növekedhetett éves alapon a szeptemberrel végződő három hónap során – írja a Bloomberg.

Ez jelentősebb mértékű lassulásnak számítana az előző negyedévben és a első félévben mért 5 százalékos bevétel növekedés után.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

A Magnum jégkrémek és a Dove szappanok gyártójának árbevételének több mint fele a feltörekvő piacokról érkezik, így ezeknek a régióknak a gyengélkedése igencsak érzékenyen érinti. Az utóbbi hónapokban pedig a feltörekvő piacok megszenvedték azt az óriási mértékű tőkekivonást, amit nagy részben az amerikai jegybank kötvényvásárlási programja körüli bizonytalanság okozott. Paul Polman, az Unilever vezérigazgatója már 2012 nyarán is figyelmeztetett, hogy a feltörekvő régiók (például Kína, India, Brazília) gazdasági növekedése jelentős mértékben visszaeshet 2013-ban az utóbbi évek nagy „boom-ja” után, és ne számítsanak az elmúlt évekhez hasonló kétszámjegyű árbevétel-növekedésre ezekben az országokban a társaságok.

Forrás: [Bloomberg]

A QE3 program bizonytalan jövője miatt ijesztő mértékben gyengült a feltörekvő országoknak a devizája az euróval és a dollárral szemben egyaránt. Az euró ráadásul a legjobban teljesítő devizának számít eddig ebben az évben a 10 legnagyobb fejlett piaci fizetőeszköz közül, ami különösen fájdalmas az európai vállalatok számára.

Forrás: [Bloomberg]

Az erősödő euró miatt alacsonyabb árbevételt érnek el az eurózónán kívüli piacokon az európai társaságok, így a holland Unilever is. A feltörekvő országoknak pedig megdrágul az import, ami szintén nem kedvez a forgalom alakulásának. Hasonló okok miatt figyelmeztetett az Adidas is, hogy a korábban vártnál alacsonyabb lehet az árbevételük és nyereségük idén.

A szakértők többsége nem számít a folyamat megfordulására, és szerintük a feltörekvő régiókban továbbra sem számíthatnak javulásra a fogyasztói javakat gyártó vállalatok a következő néhány negyedévben. Alicia Forry, a Canaccord Genuity elemzőja közölte, emiatt módosítaniuk kell a cégek eredményvárakozásain is.

Polman ugyanakkor optimizmusát fejezte ki, és közölte, hogy a devizahatásoktól, felvásárlásoktól tisztított árbevételük növekedése javulni fog a negyedik negyedévben a fő piacokon. Polman szerint a holland vállalat jó úton halad afelé, hogy jelentős mértékben növelje árbevételét idén, az operatív margin stabil és fenntartható szinten javuljon, és erős készpénzáramlást érjen el.

Ezek után a befektetők kiváncsian várhatják az Unilever hivatalos számait a harmadik negyedéves teljesítményről, mely október 24-én fog érkezni a cég gyorsjelentésében. A tulajdonosok azonban nem fogadták túl jól a bejelentéseket, az Unilever részvényei 3,5 százalékos mínuszba csúsztak nyitás után.

Unilever árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [Bloomberg]