Nagyon szenved a Shell

Vágólapra másolva!
Közel öt százalékos mínusszal "jutalmazzák" a befektetők a Shell részvényét, miután a társaság több mint 30 százalékos profit csökkenésről számolt be negyedéves jelentésében.
Vágólapra másolva!

Ennek hátterében a finomítói nyereséghányad csökkenése áll, de nem tett jót a cégnek a nigériai kibocsátások többszöri leállítása sem. Júliustól eddig ötször is le kellett állítania a Niger olajvezetéket a sorozatos lopások miatt. Ezeken túl még a magasabb kutatási költségek és az amerikai upstream üzletág veszteségei sem segítettek a cégnek.

Az egyszeri tételektől tisztított profit 4,5 milliárd dollárra apadt az egy évvel ezelőtti 6,6 milliárdról, ráadásul az elemzői várakozásokhoz képest is gyengébb lett. (várt: 5,3 milliárd dollár)

A Royal Dutch Shell árfolyama (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A francia olajcég, a Total is ma jelentett, aki szintén profit csökkenésről számolt be, szintén a finomítói eredményhányadok mérséklődése miatt.

A tisztított profit 2,72 milliárd euróra esett a 3,36 milliárdos egy évvel ezelőtti szintről. Bár ez lényegében egybeesett az elemzői várakozásokkal.

Az árfolyam több mint másfél százalékkal halad lefelé a párizsi parketten.

A Total árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu