Vágólapra másolva!
Budapesten mindössze 33 irodaház kapott bármilyen zöld minősítést, közölte felmérése eredményét az Óbuda Group mérnök-szolgáltató csoport az MTI-vel. Ez a teljes állomány 5 százaléka.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb presztizsű zöld minősítések a BREEAM – Building Research Establishment Environmental Assesment Method –, illetve a LEED – Leadership in Energy and Environmental Design – rendszer. Mindkettő a fenntartható építészet sztenderdje. Valamennyi vizsgálat rendkívül összetett, nagyon kiterjedt szempontrendszernek kell megfelelni az energia- és vízfelhasználástól környezeti hatásokon – légszennyezés, közlekedés, felhasznált anyagok, hulladékképzés – át az egészség és jó közérzet feltételeiig. A BREEAM rendszerben külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés 5 fokozatban. A LEED minősítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is. Mindkét rendszer minősítése igényelhető már létező, valamint újonnan fejlesztett ingatlanokra is. A 2012-től indított új fejlesztések már mind minősítettek. Minősíthetőek az építkezés tervei is, és előfordulhat, hogy az irodaháznak csak egy része vizsgázik és felel meg a kritériumoknak.

Budapesten a két aranyérmes irodaház a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő Váci Corner Offices, ez az épület a BREEAM skáláján 78 százalékot ért el, illetve a Váci út melletti Kassák Lajos utcában lévő Green Housa irodaház, amely a LEED minősítés platinium fokozatát érdemelte ki. A lécet megugró 33 irodaház között található még többek közt az Akadémia Park Officium, a Hegyvidék központ, a két Corvin Offices, a Gateway, a Pólus center, a Stefánia Park, az Eiffel tér.

A jövőben hasonlóan fontos szerephez juthat Európában a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green Building Programja is.