Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy az Erste nem okozott nagy meglepetést negyedéves számaival, a részvény árfolyama elszállt percekkel a piacnyitást követően. A tegnapi erős menetelés után ma újabb 3,5 százalékkal kerültünk feljebb (igaz, azóta valamelyest visszább csúszott a papír), ami érzésünk szerint sokkal inkább magyarázható a Goldman Sachs nagy erőkkel berobbanó sales gépezetének, mint az eredményfolyamatok alakulásának. 
Vágólapra másolva!

Az elemzők elég jól eltalálták a várható profit nagyságát, a 129 millió eurós tényadat ráadásul 3 százalékkal elmaradt a prognózisoktól. Emiatt tehát nincs túl sok ok az örömre, igaz, ha egy kicsit feljebb kezdjük a vizsgálódást, azért akadnak kellemes számok.

A nettó kamatbevételek, a nettó díj és jutalékbevételek, valamint a kereskedési bevételek ugyanis a várakozásoknál közel 4 százalékkal erősebb képet festenek. A nettó kamatbevételek továbbra is lefele csúsznak a szűkülő kamatmarzsok miatt, amin a díj és kereskedési jellegű bevételekkel sokat tud kompenzálni a bank.

Jó ránézni a költségsorok alakulására is, hiszen a működési költségek csökkenése (köszönhetően elsősorban az adminisztratív költségeknek) gyorsuló. Az elmúlt egy évben először ráadásul ismét azt figyelhetjük meg, hogy a bevételek csökkenésének üteme elmaradt a költségcsökkenés mértékétől.

Forrás: Investor.hu


Ennek köszönhetően a bank működési eredménye több negyedév csökkenő trendjét sikeresen megtörte, és év/év alapon is lassan sikerülhet növekedést felmutatni ezen a soron. A folyamatok tehát a lassú javulás jeleit mutatják.

Forrás: Investor.hu

Eközben ráadásul a céltartalékolás mértéke is csökken (legalábbis a 12 havi gördülő adatokat vizsgálva), igaz sokkal kisebb mértékben, mint amit az egy évvel ezelőtti hasonló periódusban láthattunk.

Forrás: Investor.hu

Mindenesetre ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az Erste stabil nyereséget képes termelni már jó pár negyedéve, amibe egyedül a tavalyi év végi időszak rondít bele pár egyszeri tételnek köszönhetően (mint például a román BCR goodwill leírása, vagy az ukrán leánybank eladásának egyszeri költségei).

A profit tekintetében talán még egy dolgot érdemes megjegyezni. Miután az Erste megvált a sorozatosan veszteséget termelő ukrán leánybankjától, mostanra csupán egyetlen olyan leánya maradt, ahol az elmúlt években szintén csaknem folyamatosak a veszteségek, ez pedig nem más, mint Magyarország. A negyedévben rajtunk kívül még a horvát leánybank is veszteséges volt, igaz ők korábban stabil nyereséget tudtak felmutatni.

Forrás: Investor.hu

Összességében tehát vannak optimizmusra okot adó folyamatok, de azért pusztán a gyorsjelentés miatt nem igazán lehet indokolt a nap eleji közel 4 százalékos rali. A menedzsment egész éves várakozásain sem változtatott, legfeljebb 5 százalékos működési eredmény csökkenést és a kockázati költségek 10-15 százalékos hanyatlását prognosztizálják. A bank vezetése szerint az eszközminőség javítása terén már sokat tettek, az EKB eszközminőség vizsgálatának potenciális hatásait azonban egyelőre nem tudják számszerűsíteni.

Az Erste árfolyama (EUR) Forrás: Bloomberg, Investor.hu