Még több szelektív kuka lesz Budapesten

Vágólapra másolva!
Félmilliárd forinttal több uniós forráshoz jut a budapesti önkormányzat arra a projektre, amelynek keretében 2014 végéig összesen 400 000 szelektív hulladéktároló jut a lakossághoz, mondta el György István főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A projektre összességében legfeljebb 6 milliárd forint közötti összeget költ a főváros, ebből 4,8 milliárd forint uniós forrás, amely összeg eredetileg 4,3 milliárd forint volt. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer alapvetően környezetvédelmi célokat szolgáló beruházás, amelynek megvalósítása során minden elemében figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat. Így van a szükséges járműbeszerzések esetében is – hangsúlyozta a budapesti városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. telephelyén bemutatták azt a három környezetkímélő módon, sűrített földgázzal (CNG) működő teherautót is, amelyek a továbbiakban segítik a projekt megvalósítását. Ennek kapcsán mondta el a főpolgármester-helyettes, hogy további két beruházás szolgálja a projektet: az FKF Zrt. 10-11 milliárd forintot szán a begyűjtött szelektív hulladék feldolgozására, illetve mintegy 3,5 milliárd forintért 60 CNG-üzemű célgépjárművet vásárolnak. György István beszélt arról is, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edények lakossági kihelyezésével egy időben több, korábban létesített szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntetnek, kivéve azokat a helyeket, ahol nehéz az új szelektív kukák elhelyezése.

Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek kifejtette: azzal, hogy "a házhoz menő hulladékgyűjtési rendszert" kialakítják, kevesebb hulladék kerül majd a lerakókba. Megemlítette: az üveghulladék gyűjtésére a most kialakítandó rendszer nem lesz alkalmas, ezzel csak a papírt, a PET-palackot -, valamint a fémet gyűjtik majd be. Az üveggyűjtés módja nem változik.

Bálint Norbert, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a sűrített földgázzal működő teherautókkal átlagosan 20-30 százalékos megtakarítás érhető el. Tájékoztatása szerint jelenleg a dízel üzemanyag ára Magyarországon 420 forint körül van literenként, míg egy kilogramm sűrített földgáz 345 forintba kerül.