Rizikós az USA megbénulása

Vágólapra másolva!
Megakaszthatja az egyre jobb állapotban lévő amerikai lakáspiac fellendülését a tengerentúli állam leállása, mivel a hivatalok zárva tartásával a jelzáloghitelezésben is fennakadások kezdődtek. A tengerentúli hivatalokban csak minden tizedik alkalmazott dolgozik, ami jelentősen lelassítja a jelzáloghitelezés folyamatát.
Vágólapra másolva!

Komoly gondokat okozhat az amerikai lakáspiacnak az USA leállása azzal, hogy az amerikai állam szünetelteti egyes tevékenységeit, a jelzáloghitelezésben is fennakadások kezdődtek, ami veszélyezteti a lakáspiac utóbbi hónapokban megfigyelhető fellendülését is – írja a Bloomberg.

Mivel a hivatalok többsége lehúzta a rolót, így az ügyintézés is szünetel a legtöbb helyet, ami lelassította a jelzáloghitelezés folyamatát. A hitelfelvevők hosszabb elbírálási folyamattal szembesülnek, mivel a rendkívül esemény miatt csak tized annyian dolgoznak a Fed adminisztrációs szervénél, mint általában.

A jelzáloghitelezési folyamat megakadása megakaszthatja azokat a kedvező folyamatokat, melyek az utóbbi hónapokban kezdődtek el a lakáspiacon. Az amerikai lakáspiac ugyanis egyre jobb állapotban van, és sikerült feltápászkodnia a 2008-as válság miatt bekövetkezett mélyrepüléséből. Az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint 2006 februárja óta nem látott mértékben nőttek a lakásárak júliusban a 20 legnagyobb amerikai városban a növekvő kereslet miatt. A fellendülést azt is jelzi, hogy idén nyáron 2008 óta nem látott szinten alakultak az újlakás-értékesítések.

Forrás: [Bloomberg]

David Stevens, az amerikai jelzálogbankok szövetségének elnöke szerint kifejezetten rosszkor jött az amerikai állam leállása a lakáspiacnak. Ha a szünet elhúzódik, az újra lelassíthatja az egyre jobban pörgő amerikai gazdaságot. Bob Walters, a Quicken Loans vezető közgazdásza szerint minél hosszabb ideig tart a leállás, annak a lakáspiacra gyakorolt negatív hatása is annál jelentősebb lesz.

Az S&P hitelminősítő szerint az állam leállása hetente 30 bázisponttal csökkentheti a GDP növekedését, ami nagyjából egybevág a közgazdászok számításaival, akik szerint egy hetes szünet 0,1 százalékponttal mérsékelheti a gazdasági növekedést. Ez pedig naponta 300 millió dolláros veszteséget okozhat Amerikának.

A helyzet súlyosságát enyhítheti, hogy a két legnagyobb, jelzáloghitelezéssel foglalkozó intézetre, a Fannie Mae-re és a Freddie Mac-re nincs közvetlen hatással közszféra leállása, mivel a két intézet finanszírozása nem az adófizetők pénzéből valósul meg. Az amerikai jelzáloghitelezés jelentős részét ez a két vállalat bonyolítja le.