Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kitömné az Apple-részvényesek zsebét a tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
Ismét arra kívánta rávenni az Apple vezérigazgatóját Carl Icahn, a híres befektető, hogy a technológiai óriás még több pénzt juttasson vissza részvényeseinek. Icahn egy új, 150 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási program indítását javasolta Tim Cooknak, ami szerinte tovább lökhetné felfelé az Apple árfolyamát. A tőzsdecápa maga is a vállalat nagytulajdonosának számít, így vélhetően nem csak a többi befektető érdekében hangoztatja ilyen erősen a véleményét.
Vágólapra másolva!

Carl Icahn, a híres tőzsdecápa újra megpróbálta meggyőzni Tim Cookot, az Apple vezérigazgatóját, hogy a cég további dollármilliárdokat juttasson vissza részvényeseinek. Icahn azt javasolta Cooknak a közös ebédjük alkalmával, hogy az Apple indítson egy új, 150 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programot. A javaslatra a vezér nem mondott határozott nemet, csupán abban egyeztek meg, hogy három hét múlva folytatják a megbeszéléseket – írja a Bloomberg.

Icahn azóta próbálja meg rávenni az Apple vezérkarát, hogy nagyobb ütemben juttassanak vissza pénzt a tulajdonosoknak, hogy augusztusban ő maga is a technológiai óriás részvényesévé vált. Icahn alaposan bevásárolt az Apple részvényeiből, amikből saját bevallása szerint már 2 milliárd dollárnyi van a birtokában. Ezzel fél százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban, így vélhetően nem csak a többi befektető érdekében hangoztatja ilyen erősen a véleményét.

Ugyanakkor azt nem lehet mondani, hogy az Apple fukar módon bánna részvényeseivel. A vállalat ebben az évben összesen 100 milliárd dollárt kíván visszajuttatni részvényeseinek osztalékfizetés és sajátrészvény-visszavásárlások formájában. Ennek keretében a cég 3,05 dollárra emelte negyedéves osztalékát a korábbi 2,65 dollárról, sőt, már egy 17 milliárdos kötvénykibocsátást szervezett, az ebből bejövő pénzt pedig szinte teljes egészében részvények visszavásárlására fordította. Az elmúlt negyedévben ezek miatt hosszú évek óta először látványosan csökkent az Apple készpénztartaléka.

Forrás: [Apple, Investor.hu]

Icahn ezzel viszont nincs megelégedve, és ezen felül szeretné elérni a 150 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási program elindítását. A milliárdos befektető szerint az Apple óriási készpénzállománya ezt lehetővé teszi, amit egy rendkívül olcsó hitel felvételével egészíthetne ki a cég.

A befektető szerint az Apple akár rendkívül kedvező, 3 százalékos kamat mellett kaphatna hitelt, így elkerülhetővé válna, hogy a külföldön „parkoltatott” készpénzállományt súlyos adóterhek mellett legyen kénytelen hazahozni a vállalat. A készpénzállománya ugyanis javarészben külföldi leányvállalatoknál található, ha ebből fizetne osztalékot vagy vásárolna részvényt a cég, az súlyos adókötelezettséggel járna. Icahn kijelentette, hogy nem lát okot arra, hogy miért ne döntsön a lépés mellett az Apple.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

A részvények társaság általi visszavétele az osztalékfizetés egy alternatívája, hiszen ugyanúgy készpénz üti a befektetők markát. Ezt a manővert általában akkor szokták alkalmazni a cégek, ha egyszeri juttatást szeretnének adni részvényeseiknek, de nem akarják megemelni osztalékfizetésüket, hogy elkerüljék a későbbi esetleges csökkentés okozta csalódást.

A befektető ezen túl újra kifejezte optimizmusát az óriáscég részvényeivel kapcsolatban, melyek szerinte 625 dollárra is drágulhatnak, ha a vállalat végrehajtja az általa javasolt sajátrészvény visszavásárlásokat. Ez több mint 130 dolláros, több mint 25 százalékos ugrásnak felelne meg a jelenlegi 490 dolláros szintekről.

Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről