Vágólapra másolva!
Megörvendeztette a befektetőket a Hewlett-Packard vezérigazgatója, mivel Meg Whitman elmondása szerint jövőre megállhat a számítógépgyártó árbevételének zsugorodása. Nemcsak a bevétel, hanem a profitsor is szebben alakulhat az előttünk álló időszakban, ráadásul a cég dollármilliárdokat juttathat vissza részvényeseinek 2014-ben. A bejelentésekre május óta nem látott ugrással reagált a részvények árfolyama, miközben a globális PC-piaci trendek továbbra is aggasztóan festenek. 
Vágólapra másolva!

Stabilizálódhatnak a bevételek

A viszontagságos elmúlt hónapok után végre jó híreknek is örülhettek a Hewlett-Packard befektetői. A szebb napokat is látott számítógépgyártó vezérigazgatója ugyanis közölte, hogy jövőre megállhat a cég árbevételének zsugorodása, mely egy bizonyos szinten stabilizálódhat.

Meg Whitman vezérigazgató kijelentése meglepte a piacot, mivel a szakértők az árbevétel további 3 százalékos lemorzsolódására számítanak jövőre, ami után az szerintük 107,6 milliárd dollárra csökkenhet a cég fő piacának számító PC-piac mélyrepülése miatt. Az elemzők szerint az október 31-ével záruló idei pénzügyi évben 7,8 százalékos csökkenés után 111 milliárd dollárra eshetett vissza a HP árbevétele.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az elemzők pesszimizmusát az is indokolja, hogy a vezérigazgató a második negyedéves eredmények közzététele után még úgy nyilatkozott, hogy a PC-piac rendkívül gyenge kilátásai és a cég előtt álló kihívások miatt a 2014-es üzleti évre várt bevételnövekedés "nagyon valószínű", hogy nem következik be.

Whitman szerdán az optimizmust kívánta erősíteni, és közölte, szerintük a cég jó úton halad, és rendkívül optimistán tekintenek a jövőbe. A vezér kijelentette, 3,55-3,75 dollár lehet a különleges tételektől tisztított egy részvényre jutó nyereségük (EPS) a következő pénzügyi évben, melynek középértéke felülmúlja az elemzők által várt 3,61 dollárt. Kissé kötözködve erre azt is lehetne mondani, hogy az egyre pesszimistább piacot könnyű meglepni. Az elemzői EPS-várakozások az utóbbi időben folyamatosan csökkentek, és rendkívül alacsony szintre estek vissza.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A HP eredményeivel kapcsolatos várakozások visszaesésének oka, hogy a vállalat régóta szenved számítógéppiac visszaesésétől. A hagyományos számítógépek iránt évek óta csökken a kereslet, ami miatt folyamatosan csökken a HP árbevétele. Az IDC adatai szerint az idei harmadik negyedévben már csupán 81,6 millió darab hagyományos PC került értékesítésre, ami 7,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. Az különösen elszomorító, hogy nagy részben az iskolakezdés miatt hagyományosan erősnek számító harmadik negyedévben is folytatódott az eladások csökkenése.

Forrás: [IDC, Investor,hu]

A PC-piac visszaesésének oka a táblagépek és okostelefonok előretörése, az IDC adatai szerint 2017-re több mint 70 százalékkal többet adhatnak majd el ezekből az eszközökből évente, mint idén. Ezzel szemben a hagyományos PC-k piaca az előttünk álló években egy nagyon alacsony szinten stabilizálódhat, és nagyon valószínűtlen a fellendülése. Ennek tudható be, hogy az elemzők folyamatosan vágják vissza a HP eredményeire vonatkozó várakozásaikat.

Forrás: [IDC, Investor,hu]

Whitman azzal is megörvendeztette a befektetőket, hogy közölte, 2014-ben szabad pénzáramlásuk legalább 50 százalékát fogják visszajuttatni osztalékfizetés, vagy sajátrészvény-visszavásárlás formájában a részvényeseknek. Ez pedig nem kevés pénzt jelent, a HP szabad pénzáramlása a 8 milliárd dollárt is elérheti az október végén záruló pénzügyi év során a vállalat számításai szerint.

Megugrott az árfolyam

A befektetők rendkívül kedvezően értékelték Whitman szavait, mivel a HP részvényeinek árfolyama közel 9 százalékot ugrott szerdán. Ilyen mértékű napon belüli megugrásra május óta nem volt példa. A papírok ebben az évben már 59 százalékot drágultak, azonban volt honnan talpra állniuk, mivel tavaly novemberben tízéves mélypontot ütött az árfolyamuk.

Az árfolyam nem tudta áttörtni a 38,2 százalékos FIbonacci-szintet, ahonnan újra dél felé vette az irányt az elmúlt hetekben. Ha viszont kitart a tegnapi lendülete, újra megközelítheti a 26 dollárnál lévő kritikus szintet, melynek áttörése további magasságokba repíthetné.

A Hewlett-Packard árfolyama (heti grafikon) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]