Jobban védi majd az időseket és a fogyatékkal élőket az új törvény

Vágólapra másolva!
Azonnali bírságok, és külön figyelem az időseknek árult ágyneműgarnitúrákra. A vásárlói kluboktól is végleg elbúcsúzhatunk az új fogyasztóvédelmi törvénnyel.
Vágólapra másolva!

Jövőre módosul a fogyasztóvédelmi törvény: az új javaslat azzal erősíti a kiszolgáltatott fogyasztók jogait, hogy a hatóság már első esetben bírságot szabhat ki, ha idősekkel vagy fogyatékossággal élőkkel szemben jogsértést tapasztal - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A fogyasztói jogokat a közszolgáltatások területén is erősíteni kívánja a kormány, ezért a törvényjavaslat konkretizálná a jelenleg is előírt "ésszerű várakozási idő" tartalmát: a közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatainak biztosítani kellene az ügyintéző öt percen belüli bejelentkezését, véget vetve ezáltal az olykor órákig tartó várakozásnak.

Vége a vásárlói kluboknak

A törvényjavaslat megtiltja újabb fogyasztói csoportok - vagy vásárlói klubok - létrehozását, ami 2012 januárja óta amúgy is tilos volt, igaz egyelőre csak ideiglenesen. A fogyasztói csoportok jellemzően azokat célozzák, akik egyébként nem jutnának hitelhez. A fogyasztók azonban ebben a konstrukcióban sem jutnak kölcsönhöz, illetve készpénzhez, csupán vásárlói joghoz, de ez az esetek nagy részében a szerződés megkötése előtt nem derül ki számukra.

Az NGM szerint a törvényjavaslat a leginkább védelemre szoruló fogyasztók jogait erősíti leginkább.