Itt a kormányzati leállás újabb áldozata

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzati leállások következtében nem érkeznek meg a légitársaságok által rendelt repülőgépek az USA-ba, mivel a Szövetségi Légiügyi Hivatal is zárva tart. Bár a csúszások eddig még nem okoztak fennakadást a légiközlekedésben, és a hivatal már újra munkába állított bizonyos embereket, ha  tovább húzódna a kényszerszünet, akkor az negatív hatással lenne iparágra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormányzati leállások miatt a légitársaságok nem jutnak hozzá megrendelt repülőgépeikhez, ugyanis a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) munkatársai is kényszerszabadságon vannak. Pontosabban csak voltak, mert a légitársaságok nyomására is, a héten már több mint 800 FAA alkalmazott veszi fel újra a munkát, igaz a hivatal még továbbra is zárva tart.

Bár nem az összes légitársaságot érinti a kialakult helyzet, de például a Delta Air Lines és az American Airlines Airbus gépei is Németországban maradtak, mivel nem tudják azokat regisztrálni az FAA kényszerszünete miatt. Ráadásul a Deltának még egy Kanadából érkező Bombardier gépe is késik, de hasonlóan járt a JetBlue Airways és a US Airways is. A United Continental viszont arról számolt be, hogy őket nem sújtja a kormányzati leállás.

Várakoznak az Airbusok Forrás: Airbus

Habár a szituáció igen kellemetlen a cégek számára, elmondásuk szerint ez még nem okoz fennakadást a légiközlekedésben, hiszen elegendő géppel rendelkeznek a folyamatos működéshez. Eddig 12 gép leszállítását kellett felfüggeszteni, amelyek egyébként csak novemberben vagy később álltak volna üzembe. Mindenesetre kedden azért elég szép mínuszokat halmoztak fel az amerikai légitársaságok, bár igaz, hogy a piaci hangulat is meglehetősen borongós volt. Szerdán már vegyesen mozogtak a légitársaságok árfolyamai, bár nagy elmozdulásokat nem lehetett látni.

Bár azzal, hogy az FAA visszahív több mint 800 embert a munkába, oldódhat majd a fennakadás, de azért még távolról sem fog teljes gőzzel folyni a munka, hiszen körülbelül 3 ezer fő dolgozik „békeidőben” a repülésbiztonságért felelős ellenőrként. Ha pedig hosszabb ideig is elhúzódik a kormányzati leállás, annak már lehetnek negatív hatásai az iparágra, ugyanis a negyedik negyedévben sorra kerülő szállítások nagyjából a teljes évi szám 35 százalékát adják.

Október elsejével állt le részlegesen az amerikai szövetségi kormány, miután a politikusok nem tudtak megállapodni a költségvetésről. Ráadásul egyre közelebb kerül az adósságplafon megemelésének szükségessége is, hiszen ha erre október 17-ig nem kerül sor, az azt jelentené, hogy az USA nem tudná teljesíteni fizetési kötelezettségét. Az elmúlt napokban folyamatosan folynak az egyeztetések, a legutóbbi hírek szerint pedig közelednek is az álláspontok az adósságplafon megemelésével kapcsolatban.

Barack Obama és Joe Biden a Fehér Ház Ovális irodájában Forrás: AFP/Fehér Ház/Pete Souza