Ipszilonok, csöpp türelmet!

húsz éves serdülő, fiatal férfi tévét néz a kanapén
Vágólapra másolva!
Felmérést készített a Coaching Team a 18-30 év közötti fiatalok karrierrel kapcsolatos elképzeléseiről. Az eredmény nem teljesen váratlan.
Vágólapra másolva!
Forrás: Frédéric Cirou

Csak pörgés legyen

A tanácsadás mellett kifejezetten fiatal vezetők fejlesztésére, tréningezésére, coach-olására specializáló, korosztályban maga is referens cég online felmérése 499 alany válaszaira hagyatkozott. Eszerint az 1982-1995 között születettek mintegy 30 százaléka úgy véli, az ideális munkahely ott kezdődik, hogy nem Magyarországon található. A munkahely kiválasztásában meghatározó szempontok között a legelőkelőbb helyeket a „felszabadult, vidám csapat”, illetve a „közvetlen, laza hangnem” foglalja el. Nem sokkal marad el ezektől az, hogy a kollégák „nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak” legyenek.

Lerf Andrea kutatásvezető elmondta: a vizsgált korosztály tagjaiból nem az életkor, hanem a szaktudás vált ki elismerést. Azt nézik, hogy ki mit ért el, nem azt, hogy ki milyen idős vagy hány évet töltött már el az adott cégnél. Hozzátette, a fiatalok kifejezetten igénylik a visszajelzést és erős bennük a megfelelési vágy. Szeretik a precíz kommunikációt, sőt ha indokolt, konfrontálódnak. És nonchalant könnyedséggel váltanak munkahelyet, ha úgy érzik, hogy nincsenek a helyükön, vagy nem látják a számukra megfelelő karrier lehetőségét.

Ha már nem kell

A Coaching Team szerint fontos az is, hogy ez a nemzedék már beleszületett a fogyasztói társadalomba. Korrekció vagy kiegészítés, átalakítás helyett eldobják, ami elromlik, újabbra és jobbra cserélik, mert ebben a szellemben nevelkedtek. Hogy ez telefon, televízió, kapcsolat vagy munkahely, egyre megy. „Érdekes, hogy saját meglátásuk szerint könnyen motiválhatóak, a HR-szakemberek viszont ellenkezőleg, inkább nehézségként élik meg a fiatalok motiválását” – összegezte Lerf Andrea.

Akkor tipli

A válaszadók 35 százaléka számára külföldön található a számára ideális álompozíció, jellemzően az Egyesült Államok és Németország a két leggyakoribb célország, de népszerű az Egyesült Királyság, Svájc, Ausztria és Ausztrália is. Hogy milyen munkára vágynak? Vagy saját vállalkozást terveznek, vagy egy multinacionális cégnél szeretnének alkalmazásban állni. A válaszadók 25 százaléka gondolja úgy, hogy ezt a célt három, 60 százalékuk úgy, hogy öt éven belül el is éri.