Vágólapra másolva!
A Richter szárnyalása nagyobb pluszba lendítette a délelőtt még csak magát kereső budapesti börzét. A gyógyszerpapír árfolyama ugyanis több mint 3 százalékkal került feljebb kedden, ezzel fontos szintek fölé ért a részvény. A forint is nagyot ment ma, egészen 296 közelébe erősödve az euróval szemben.Nyugat-Európában elég komoly pluszokban járnak a vezető börzék a kereskedés végéhez közeledve, egyedüli kivétel a londoni parkett, amely kisebb mínuszban tartózkodik. Az olasz tőzsde a kereskedés vége felé már több mint 2,5 százalékos pluszban van. Amerikában is jó hangulat uralkodik, amit a jó feldolgozóipari adatok is segítenek. Vagyis az amerikai kormányzat leállását már tegnap beárazhatta a piac.
Vágólapra másolva!

A Richterről szólt a nap

Délutánra beleerősített a BUX, pedig délelőtt még nem volt egyértelmű merre veszi az irányt, azonban a Richter nagy menetelése már bőven a pozitív tartományba húzta az indexet. A gyógyszerpapír több mint 3 százalékos pluszban zárt, ráadásul a legforgalmasabb részvény volt ma a BÉT-en.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Keddi teljesítményével pedig jócskán elszakadt a 3800 forintos szintjétől, ez pedig további emelkedést is előrevetíthet.

A Richter árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A gyógyszerpapír számára pozitív hírként szolgált még, hogy ismét felreppent annak a lehetősége, hogy visszakerülhet az MSCI indexekbe. Ráadásul 4780 forintra emelte a Richter részvényére számított célárfolyamát az Erste elemzője 4526,5 forintról, ráadásul vételi ajánlását is megerősítette a szakértő.

Az OTP is mérsékelte korábbi mínuszait a kereskedés végére, míg a Magyar Telekom 1,3 százalékos a Mol pedig 0,6 százalékos emelkedéssel búcsúztatta a keddi napot.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Jól ment ma a forintnak, ugyanis az euróval szembeni árfolyam egészen 296 közelébe erősödött, miután a nemzetközi környezet is kedvezőbbé vált. Bár igaz, hogy tegnap a borongósabb hangulatban is lejjebb jött az árfolyam.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Elszállt az olasz tőzsde

Európában kimondottan jó hangulat uralkodik a keddi kereskedésben, egyedüli kivétel a londoni parkett, amely kisebb mínuszban tartózkodik. Az olasz parkett pedig óriásit menetel, már több mint 2,5 százalékos pluszban az index.

A milánói részvényindex mai teljesítménye

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A londoni FTSE100 indexre az Unilever 3,7 százalékos zuhanása is súlyként nehezedik, miután a cég csökkentette értékesítési növekedési kilátásait.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Európából korábban felemás makroadatok érkeztek, hiszen az eurózóna munkanélküliségi rátája picivel jobban alakult, mint a várt, ellenben a német munkanélküliségi adat nem lett jó, a várt 6,8 százalék helyett 6,9 százalékra kúszott fel a mutató.

Az eurózónából pedig vegyes feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek érkeztek délelőtt, a francia ugyan 50 pont alatt mozog, de jobb lett a vártnál, míg a német rosszabb lett attól. A régiós adat pedig 51,1 pont lett, ami az elemzői konszenzussal egybecseng.

A Telecom Italia 4 százalék felett drágul, ezzel pedig május óta nem látott magasságokban tartózkodik, mivel a Goldman Sachs vételi ajánlást rendelt a cég részvényeihez. A bankház ezt azzal indokolta, hogy ha a cégnek sikerülne eladnia brazil egységét, akkor elegendő forráshoz jutna hazai üzletágának fejlesztéséhez és még hitelállományát is lejjebb építhetné.

Telecom Italia árfolyam (Milánó)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem érdekli már a Wall Streetet a költségvetés

Nem nagyon zavartatják magukat az amerikai indexek, azt követően hogy ma leállt a szövetségi kormányzat több intézménye is, mivel a politikusoknak nem sikerült megegyezniük a költségvetésről. Habár ahogyan az a múltbeli adatokból kitűnik ez nem feltétlenül jelent egyértelműen rosszat a tőzsdéknek.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A piac szempontjából érdekes azonban, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet nem fog tudni az IPO-kal foglalkozni, illetve a pénteki munkaerőpiaci adatok publikálása sem biztos még.

Minden esetre a vezető New York-i indexek pluszban tartózkodnak, és a jó hangulatot segíti az is, hogy az ISM feldolgozóipari index értéke a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, ami azt mutatja, hogy a cégek pozitívabban ítélik meg szektor kilátásait.

A Johnson & Johnson akár 5 milliárd dollárt is kaphat Ortho Clinical Diagnostics egységéért, amit a világ legnagyobb tőketársaságai akarnak megvásárolni, írja a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Összesen 85 ezer embert vesz fel idénymunkára a világ legnagyobb internetes kereskedője, az Amazon a közelgő ünnepi szezon megemelkedő kereslete miatt. A cég az USA-ban és Nagy-Britanniában növeli alkalmazottai számát, ráadásul az idei számok 40 és 50 százalékkal haladják meg a tavalyi év hasonló akcióit.

A Perry Corp. lefelezte a JC Penney-ben lévő részesedését az elmúlt hetekben, mivel az amerikai kiskereskedő komoly fizetési problémákkal küzd, ami miatt tőkeemelésre volt szüksége. A 30 éves mélypontra zuhanó papírban lát azonban fantáziát Kyle Bass és Larry Robbins, mindketten hedge fund menedzserek. Előbbi 5,2, utóbbi 9,1 százalékos pakkot szedett össze.

8500 főt bocsát el a Merck amerikai gyógyszergyártó, és átgondolja a marketing, az adminisztratív és a kutatás, fejlesztésre vonatkozó kiadásait, mivel a néhány új gyógyszerének a bevezetése csúszik a szabályozó hatóságok miatt. A korábban bejelentett 7500 fős leépítéshez a mostani 8500 hozzáadódik, így összesen a dolgozói 20 százalékától válik meg a társaság. Jövő évben már 1 milliárd dolláros megtakarítást remél a lépéstől a cég.