Félnek a bankrohamtól az USA-ban

Vágólapra másolva!
A 2011. augusztusi eseményekhez hasonlóan most extra pénzzel kezdik el feltölteni az amerikai bankjegy kiadó automatákat a Financial Times információi szerint. A bankok azért döntöttek így, mivel az állam egyre közelebb jár az adósságplafonhoz és a költségvetéssel kapcsolatban sem tudtak még megegyezni, így egy bankroham okozta pánik elkerülve feltöltik az ATM-eket. 
Vágólapra másolva!

A 10 legnagyobb bank közül már három ugyanazzal a „haditervvel” készül, mint amivel 2011 augusztusában, amikor az amerikai állam majdnem elérte az adósságplafont. A kormányzati intézmények leállása már a héten megkezdődött az USA-ban és egyre közelebb van már az október 17-i dátum, amikor is elérik az adósságplafont.

A Financial Timesnek nyilatkozó banki tisztviselők szerint a szokásosnál 20-30 százalékkal több pénzt raknak a bankjegy kiadó automatákba, így egy esetleges bankpánik esetén is kezelhető lehet a betétesek rohama. A bankok egyébként a fiókjaikban is készülnek arra az esetre, ha sokan akarnának pénzt felvenni.

Az amerikai betétbiztosítás szerint 250 ezer dollárig nyugodtan aludhatnak a betétesek, bár ez általában nem szokta megnyugtatni a pánikok és a válságok esetén az ügyfelek. Emiatt inkább kiveszik a pénzüket bankokból.

Az adósságplafon miatt azért aggódhatnak a befektetők és a piacok, mivel az USA október 17-e után már nem bocsáthat ki kötvényt, és a hónap végére a pénzügyminisztérium számláján lévő pénz is el fog fogyni.

Erre reagált egyébként nagyobb megugrással a 4 hetes amerikai diszkontkincstárjegy hozama, ami szabályos „kilövést” hajtott végre.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu