Megugrott az amerikai csődkockázat

Vágólapra másolva!
Hatalmas ugrással reagált az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos problémákra a tengerentúli csődkockázat alakulását szemléltető CDS-felár. A mutató szerint egyre kockázatosabb Amerikának hitelezni, és már messze nem a legbiztosabb adósnak számít az Egyesült Államok.  
Vágólapra másolva!

Óriásit ugrott a napokban az amerikai csődkockázat alakulását szemléltető mutató, az USA CDS-felára. Az USA esetleges nemfizetése elleni biztosítás ötéves felára egy hét alatt 10 bázispontot emelkedett, ami azt jelzi, hogy a piacok emelkedő valószínűséget társítanak az Egyesült Államok csődbemeneteléhez.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Mindenkit megnyugtatva azt igyekszünk leszögezni, hogy az USA történetének első csődje még mindig az egyik legvalószínűtlenebb forgatókönyvnek tűnik, amit a döntéshozók is igyekeznek elkerülni. Azonban az Egyesült Államok adósságplafon-problémái miatt újra előtérbe került a téma, és 2011 augusztusa óta először ismét – legalábbis elméleti szinten - számolni kell vele.

Az amerikai politikusok makacssága miatt ugyanis még mindig nincs megoldva az amerikai adósságplafon problémája, ami egyre jobban aggasztja a piacokat. Jacob Lew pénzügyminiszter szerint az USA már október 17-én eléri azt a szintet, amikor a törvényi előírások miatt már nem lesz képes több hitelt felvenni, így a kötelezettségeit a költségvetési tartalékból kell majd finanszíroznia. Ezek a tartalékok pedig rendkívül végesek, Lew szerint a korábban becsültnél is jóval alacsonyabb összeg, mindössze 30 milliárd dollár áll ebben a formában rendelkezésre, ami még az USA 60 milliárd dollárra becsült rövid távú kötelezettségeit sem fedezi.

Lew már figyelmeztetett, ha az egyes kötelezettségeket hátrasorolja az állam, az kvázi csődeseménynek felelne meg, aminek katasztrofális következményei lennének. Alapjaiban rendülne meg a bizalom az amerikai államkötvényekben, ami további, óriási tőkekivonást váltana ki a feltörekvő piacokról is.

Ezen túl további, bár előbbinél mérsékeltebb problémát jelent, hogy az Egyesült Államoknak még mindig nincs költségvetése, holott október elsején elkezdődött az új költségvetési év. Emiatt számos tevékenységét volt kénytelen leállítani az amerikai kormány, ami érezhető sebet ejthet többek között a gazdaság növekedésén is. Az S&P hitelminősítő szerint az amerikai állam leállása hetente 30 bázisponttal csökkentheti a GDP növekedését, ami nagyjából egybevág a közgazdászok számításaival, akik szerint egy egyhetes szünet 0,1 százalékponttal mérsékelheti a gazdasági növekedést.

Ez már csak azért sem túl jó hír, mert vannak olyan közgazdászok, akik szerint jóval hamarabb bekövetkezhet egy újabb recesszió az USA-ban, mint azt sokan gondolnák. A CNBC által hivatkozott szakértők szerint 2015 után bármikor egy féléves mélyrepülésbe kezdhet az amerikai gazdaság. Ha az USA-nak sikerül elkerülni a mostani csődöt, azzal még mindig 50 százalékos marad az esélye, hogy recesszió kezdődik 2016-ban.

Az adósságplafon és a költségvetés körüli problémázás tehát nagy szerepet játszik az USA CDS-felárának emelkedésében, ugyanakkor számos közgazdász megkérdőjelezi a mutató jelentőségét. A világ legnagyobb hitelfelvevőjének számító Amerika csődje szerintük a világ csődjét is jelentené, így gyakorlatilag nincs értelme biztosítást kötni rá.

Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy az amerikai politikusok huzavonája miatt a korábban az egyik legkockázatmentesebb adósnak számító Amerikát már számos ország megelőzi a rangsorban. Az ötéves CDS felárak szerint az USA-nál már Nagy-Britanniát, Ausztriát, Dániát és Svájcot is biztosabb adósnak tartja a piac.

Forrás: [Bespokeinvestment, Investor.hu]