Egyre kevesebben várják a pénznyomda végét

Vágólapra másolva!
Egyre inkább úgy gondolják az elemzők, hogy a Fed eszközvásárlási programja még sokáig elhúzódhat, ráadásul annak mérsélése sem kezdődhet meg legalább áprilisig.
Vágólapra másolva!

A CNBC remek felmérést készített, melyben 40 közgazdászt, stratégát, illetve alapkezelőt kérdeztek meg, mik a várakozásaik a Fed eszközvásárlási programjával kapcsolatban. Íme a legfontosabb következtetések:

  • A havi 85 milliós eszközvásárlási programhoz áprilisig nem nyúl majd a Fed.
  • Míg korábban augusztusra várták a QE program teljes leállítását, addig a jelenlegi felmérés szerint 2014-ben folyamatosan pumpálhatja a pénzt a Fed a gazdaságba, egészen 2015 márciusáig.
  • Így a korábban várt teljes évi 381 milliárd dollár helyett megközelítőleg 650 milliárd dollárnyi pénzt nyomtathat a Fed.
  • Ez főleg azzal magyarázható, hogy a felmérésben résztvevők szerint a 2014-es év főleg a 2013-ashoz hasonlóan alakulhat majd a gazdaság szempontjából, így a Fed kénytelen lehet tovább fenntartani a stimulust.
  • Ráadásul még az amerikai gazdaság csak 1,9 százalékkal nőhet 2013-ben, holott az év elején még 2,7 százalékos növekedésről szóltak a várakozások.
  • A költségvetéssel és adósságplafonnal kapcsolatos viták pedig vélhetően megijesztették a döntéshozókat, így ez is az eszközvásárlási program mérséklése ellen szólhat a következő hetekben-hónapokban.
A QE program történelmi csúcsra húzta az S&P 500 indexet. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

(via CNBC)