Csökken az Egis súlya a BUX indexben

Vágólapra másolva!
Csökken az Egis súlya a BUX indexben, áll a Budapesti Értéktőzsde pénteki közleményében. A múlt hét pénteki záróárakkal számolva 7,07 százalékról csütörtöktől megközelítőleg 3,76 százalékra eshet vissza a gyógyszergyártó súlya számításaink szerint.
Vágólapra másolva!

A BÉT az indexben szereplő papírok súlyának kiszámításához egyrészt az előző napi záróárfolyamot, valamint a kosárba bevezetett mennyiséget használja fel. Ez utóbbi változik csütörtöktől 2 252 290 darabra, aminek értelmében közel felére csökkenhet az Egis súlya a BUX indexben. Ezzel együtt a pontos súlyokat majd csak a szerdai záróárak kialakulása után kapjuk meg.

A döntés hátterében az áll, hogy a BÉT az Egis 49,09 százalékos közkézhányadát 25 százalékra csökkenti, így alapvetően feloldja azt a jogi anomáliát, ami az Egis felvásárlása elé akadályt gördít. Az indexkövető alapok ugyanis a mindenkori érvényes súlyoktól legfeljebb 5 százalékponttal térhetnek el, így egy 7,1 százalékos súllyal szereplő papír esetében nem áll fenn annak lehetősége, hogy az összes papírt felajánlják a felvásárlónak az indexkövető alapok.

Részletes elemzéssel hamarosan jelentkezünk!

A Servier Csoport befektetési banki tanácsadója és a vételi ajánlat lebonyolítója a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe. Az Investor.hu tartalmát a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének elemzői készítik.