Látványos átadásokkal ünnepli magát a kormány a választásokig

folyamatban lévő nagyberuházások, a Fradi-stadion látványterve
Vágólapra másolva!
A jövő évi választások előtt legalább fél tucat látványos átadásra készülhetnek a kormánypárti politikusok. A nagy budapesti fejlesztések közül ennyi vagy teljesen befejeződik, vagy egy közbenső szakasz elkészülte ad majd alkalmat szalagátvágásra és ünneplésre. A vidéki nagyvárosokban már kevésbé szerencsés az időzítés, több átadás a választások utánra csúszik. A presztízsberuházásokra összesen több mint 100 milliárd forintot költünk állami és uniós pénzből.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint nem hiába bízta Orbán Viktor miniszterelnök kormány- és miniszteri biztosokra az ebben a ciklusban elindított budapesti nagyberuházások többségét. A projektek felelőseitől egy kivétellel azt a választ kaptuk, hogy minden a terv szerint halad - és ha ez továbbra is így lesz, a szavazópolgárok hat átadáson örvendezhetnek a kormánnyal együtt még a 2014-es választások előtt.

A budapesti presztízsberuházások közül a nagyobbak többnyire már elérték, vagy közelítik a félkész állapotot, a kisebbek csak most indulnak. Az összköltség több mint 70 milliárd forint, jelentős részét uniós forrásból fizetik. Ez év végéig nagyjából 15 milliárdot fizetnek ki.

Várkert bazár, Ferenciek tere

Az évtizedek óta romos budai Várkert Bazár felújítása az év eleje óta folyik, és a Zumbok Ferenc által vezetett kormánybiztosság szerint tartani tudják a kitűzött 2014. márciusi határidőt. A műemléki épületrészekben zajló munka már több mint 50 százalékban kész, az új építésű elemeké (mélygarázs, rendezvényterem) még nem áll ilyen jól. A 6,7 milliárdnyi uniós támogatásból 2,2 milliárdot fizettek ki eddig.

Nem állami, hanem önkormányzati beruházás, de nagyrészt uniós forrásból finanszírozzák az ötödik kerületi Ferenciek tere és környékének átalakítását. Az önkormányzat tájékoztatása szerint jelenleg 60 százalékos állapotban van, így már januárra készen lehet a tér. A mélyépítés költsége 2,6 milliárd forint, ennek eddig a felét költötték el. A tervezett teljes, 4,3 milliárdos költségvetésből 600 milliót sikerült megtakarítani, ezt az Észak-Lipótvárosban zajló közterületi fejlesztésekre fordítják.

A Ferenciek tere látványterve Forrás: Miniszterelnökség

Erzsébet és Kossuth tér

Megújítják a Belvárosban az Erzsébet teret is, a korábban Gödör néven ismert Akváriummal együtt. Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül a rendezvényhelyszín 2014 márciusáig. A teljes költség 1,7 milliárd forint, ebből érdemben nem költöttek még, az építkezés csak szeptember végén kezdődik.

Féltávnál tart, és a nyári árvíz miatt kicsit csúszhat a Kossuth tér - mélygarázsépítéssel egybekötött - felújítása, amelyet a Nemzet főtere, sőt Steindl Imre-program néven is ismerhetünk. Maga a tér és a Parlamenti Múzeum így is elkészül a tervezett 2014. március 14-ei határidőre, és "remélhetőleg" a látogatóközpont és a mélygarázs is - közölte Wachsler Tamás programigazgató. A szobrok közül Kossuth főalakja lesz meg márciusra, a teljes szoborcsoport a nyár derekára. A Tisza- és az Andrássy-szobor 2014 májusában kerül a helyére. A beruházás költségvetése 16 milliárd forint.

Holokauszt-emlékhely, Ludovika

A kihasználatlan józsefvárosi pályaudvar területén ötmilliárd forintból alakítják ki a Sorsok Házát, a holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelyét. Az összesen 17 ezer négyzetméteres létesítmény elkészülte után a MÁV fenntartásába kerül. Októberben indul a közbeszerzés, szerencsés esetben tavasszal nyithat az oktatási központ és a kiállítótér. Az átalakítandó épületben jelenleg szolgálati lakások vannak, bérleti díjuk megváltásáról egyeztetnek a lakókkal - közölte az Origóval Fürjes Balázs kormánybiztos.

A hajdani Ludovika és a mögötte elterülő Orczy-kert 25 milliárdból változik át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszává, a pénz 80 százalékát az EU adja. Felhúznak egy teljesen új épületet, egy hektárral nő a zöldfelület, és felújítják a Ludovika épületét. Ez utóbbi jövő tavaszra kész lesz az előtte lévő térrel együtt, és át is adják. A többi épületnél az engedélyeztetés zajlik, október elején nyílt közbeszerzés indul, a teljes komplexum 2015-től lesz használható. A 25 milliárdos keretből az év végéig nettó 4 milliárdot használnak fel.

Előtérben az NKE leendő új oktatási épülete, mögötte a Ludovika (látványterv) Forrás: Miniszterelnökség

Fradi-stadion, Rubik-múzeum

A Ferencváros új stadionjának építése kéthetes előnyben van az eredeti ütemtervhez képest, így karácsonyra kész lehet a szerkezetépítés. A befejezés 2014 júliusára várható. A tervek szerint az univerzális rendezvényközpontként működő stadion önfenntartó lesz. Összesen 14 milliárdba kerül az államnak, ennek 45 százalékát költik el az év végéig, de a Könyves Kálmán körút melletti telekrész eladásából később 4-5 milliárd forintos bevételre számít a Magyar Nemzet Vagyonkezelő - mondta Fürjes Balázs.

Az eredeti terv szerint a Tüskecsarnok kibővítése meglett volna 2014 tavaszára, de éppen a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, mely rögzíti, hogy csak 2015-re várható. Az 50 méteres versenymedencével kiegészülő 4000 fős sportcsarnokra legfeljebb 9,3 milliárd forintot lehet költeni.

A Rubik-múzeum átadása még távoli, 2017-re tűzték ki. Ennek tervezésére jövőre írnak ki egy nemzetközi építészpályázatot. A költségvetés ezért még nem ismert, de vélhetően milliárdos nagyságrendű lesz.

Csúszó vidéki városfejlesztések

Miskolcon 2013 végére akarták letudni a városi villamosvonalak 40 milliárdos korszerűsítését. A Skoda-járművek körüli hercehurca miatt már régóta biztos, hogy ez nem tartható, jelen állás szerint 2015-ben zárul le a fejlesztés.

Ez lesz a helyzet Szegeden is: az országgyűlési választások előttre kalibrálták a Tisza-parti mobilgát átadását, de kicsit csúszni fog, Az 1,8 milliárdos beruházás (ebből 1,5 milliárd uniós pénz) szerződéseit most kötik meg, így az önkormányzati választások előtt azért még befuthat.

Pécsett az állatkert ökoturisztikai parkká bővítése a legnagyobb futó projekt. A teljes egészében (1,1 milliárd) EU-s finanszírozású fejlesztés határideje 2014. november 30. Győrben is csak a jövő év végére fejeződik be a történelmi belváros felújításának második üteme. Mind a 725 millió forintot az EU adja. A 11,5 milliárdból épülő új debreceni stadionnak viszont tavaszra állnia kell, és a 2-es vonal új, spanyol villamosszerelvényei is akkorra érkeznek meg teljes létszámban. Nyárra is jut még átadás: a stadion melletti, teljes felújításon áteső park júliusra nyeri el új formáját.