Bedugult a dugódíj-ügy

Nemcsak az idegtépő helyzeteket oldaná meg a dugódíj bevezetése
Vágólapra másolva!
Mégsem idén vezetik be Budapesten a dugódíjat, tájékoztatta Tarlós István főpolgármester a Kossuth Rádiót.
Vágólapra másolva!
Nemcsak az idegtépő helyzeteket oldaná meg a dugódíj bevezetése Forrás: AFP

A dugó- vagy behajtási díj világszerte bevett és eredményes gyakorlat, a nemzetközi tapasztalat alapján képes orvosolni az egyik legsúlyosabb nagyvárosi problémát. A forgalom akadozása jóval károsabb, mint amennyire az érintett autósokat irritálja, soha nem kizárólag privát ügy, odaérünk-e időben. Mint az intézkedés honlapján olvashatjuk: „Minden városlakó gyakran találkozik dugókkal, ami a gépjármű-közlekedés elterjedésének a következménye. Több nagyvárosban olyan súlyos torlódások is előfordultak, hogy teljesen leállt a forgalom, és közlekedők ezrei mérgelődtek tétlenül. Ilyenkor csökken a szabadidős tevékenységekre, illetve jövedelemszerzésre fordítható idő. Dugókban a mentők és tűzoltók sem képesek haladni.”

Érdekes és aggasztó adat, hogy valamivel több mint tíz év alatt (1994-2005) 12 százalékkal csökkent a lakosság, ám csaknem 65 000-rel nőtt meg a személygépkocsik száma, és csak 2 százalékkal nőtt az úthálózat hossza. Metróhálózatunk hossza felülmúlja Bécsét, Varsóét, Prágáét, és jelentősen Koppenhágáét, illetve Rotterdamét – és Bukarestét nem –, és ugyanebben az összehasonlításban buszhálózatunk egyenesen toronymagasan vezet, a tömegközlekedés presztizse azonban még mindig alacsonyabb az ideálisnál. A dugódíjat azért is érdemes bevezetni, mert a díjból származó bevételeket a fővárosnak a tömegközlekedés és az infrastruktúra fejlesztésére kell fordítania.

Tarlós hangsúlyozta, mivel az önkormányzatok kész helyzetet örököltek, az ésszerű határidő 2015-2016. Be kell fejezni a négyes metró építését, és a kellő számú P+R parkolót kell kialakítani. A haladék egyik oka, hogy nem számoltak a metróépítés 180 milliárd forintos uniós támogatásának visszafizetésével. A parkolók építését megkezdték, a négyes metrót tavasszal át tudják adni. Még ki kell jelölni a behajtási zónákat is, jelentette ki a főpolgármester.