Nincs többé ELMŰ és ÉMÁSZ osztalék?

Vágólapra másolva!
Már dolgoznak azon, hogy az alaptörvénybe iktassák a rezsicsökkentést, illetve azon, hogy egy törvénnyel csak non-profit tevékenységként lehessen végezni a közműszolgáltatásokat, mondta el Fónagy János az M1 műsorában. A cégek osztalékot sem fizethetnének, ez pedig igencsak érzékenyen érintené a jelenleg tőzsdén lévő ELMŰ-t és ÉMASZ-t is.
Vágólapra másolva!

Nem a rezsicsökkentéssel van baja az Európai Uniónak, hanem a rendszerhasználati díjakkal szemben emelt kifogást Brüsszel még augusztusban, mondta el Fónagy János az M1 televízióban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a rezsicsökkentés alaptörvénybe iktatásán még munkálkodnak, de már október közepén tárgyalják majd az újabb csökkentésről szóló törvényjavaslatot. Ennek hatására éves szinten 20 százalékos csökkentés lép majd életbe.

Még dolgoznak a közműszolgáltatásról szóló törvényen is, aminek az lenne a lényege, hogy a fontos közérdekű, vagy természetes monopóliumot képező szolgáltatások legtöbbje állami vagy önkormányzati kézbe kerüljön. Illetve, hogy ezeket a szolgáltatásokat csak non-profit tevékenységként végezhessék. Ez annyit tesz, hogy bár továbbra is termelhetnének profitot, azt nem fizethetnék ki osztalékként, hanem azt vissza kellene forgatni a működésbe, fejlesztésekre és karbantartásra.

Ezzel újra komolyan felmerülhet, hogy a külföldi tulajdonosok megváljanak az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban lévő részesedésüktől, amiről korábban mi is megemlékeztünk.

Ezek a törvényi előírások ugyanis igen érzékenyen érintenék a tőzsdén forgó cégeket. (Az ELMŰ-t és az ÉMÁSZ-t is jegyzik a budapesti parketten.) Ha a vállalatok nem fizethetnek osztalékot, akkor a nagytulajdonosoknak sem igazán állhat érdekükben, hogy továbbra is fenntartsák a tevékenységet. Ráadásul azok a befektetők, akik csak a vonzó osztalékhozam miatt tartják a papírokat szintén kiszállhatnak belőlük.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu