Bankszámla nélkül is jár a fizetés

Vágólapra másolva!
Mi történhet, ha a munkavállaló megszünteti a bankszámláját, és készpénzben kéri a fizetését? A munkáltatók ilyenkor is kötelesek kifizetni a munkabért, senkit sem kényszeríthetnek arra, hogy bankszámlája legyen. És nem is rúghatják ki azért, mert nincs számlája.
Vágólapra másolva!

A munka törvénykönyve szerint a munkabér készpénzben vagy átutalással fizethető ki. A munkaszerződések és kollektív szerződések jellemzően rögzítik, hogy a munkáltató utalja a fizetést, így lényegében arra kötelezik a munkavállalókat, hogy bankszámlát nyissanak.

Az elmúlt hónapokban, a megnövekedett banki költségekre hivatkozva számos munkavállaló megszüntette a bankszámláját, és készpénzben kéri a fizetését. A munkáltatók ilyenkor is kötelesek – a készpénzfizetésre vonatkozó szabályok szerint – kifizetni a munkabért. Ugyanakkor ez többletteherrel jár, mert a pénzt a bankból el kell hozni, és a munkavállalónak munkaidőben, a munkavégzés helyén át kell adni.

A jelenlegi munkajogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valakinek azért szüntessék meg a munkaviszonyát, mert nincs bankszámlája. Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje szerint bankszámla hiányában sem tarthatja vissza a munkavállaló bérét a munkáltató. Nem kötelező az sem, hogy a munkáltató a munkavállaló bankszámlájára teljesítse az utalást: a fizetés egy közös, családi számlára is érkezhet. Ha a bért magyarországi bankszámlára utalják, a kifizetés a munkavállaló számára költséget nem okozhat.

A munkáltatók nagyobb része nem biztosít költségtérítést a készpénz felvételéhez. Akadnak azonban olyanok is, akik a munkavállalóik számára a banki költségekre átalányjellegű költségtérítést biztosítanak, vagy a banki költségeket térítik meg részben vagy egészben. Ilyenkor az a probléma, hogy bár munkajogilag költségtérítésről van szó, a juttatás mégsem adómentes. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nem minősül költségtérítésnek az a bevétel, amelyet a munkáltató olyan szolgáltatás ellentételezése címén fizet, amely nem kizárólag üzleti kiadás.

Amennyiben a bankszámlát nem kizárólag a munkabér felvétele céljából nyitották, hanem arról átutalással vagy kártyával fizetnek, esetleg kamatbevétel jelentkezik, a bankszámla-vezetés költségét - költségtérítésként - elszámolni nem lehet. Ezeket a tételek kizárólag munkaviszonyos jövedelemként lehet kifizetni.

„A jelenlegi helyzet ellentmondásos, és a munkáltatók nem igazán rendelkeznek hathatós eszközökkel ahhoz, hogy a nemzetgazdasági szempontból is káros, növekvő tendenciát mutató készpénzkifizetéseket visszaszorítsák" – mondta Horváthné Szabó Beáta. A PwC Magyarország adóosztályának igazgatója szerint a kormány több javaslatot is előterjesztett. A költségvetési törvényjavaslat szerint a tranzakciós adók nem terhelnék a kártyás fizetéseket, de napvilágot láttak azok az elképzelések is, amelyek szerint készpénz felvételét meghatározott összegig díjmentesen kellene biztosítaniuk a bankoknak” – áll a PwC Magyarország közleményében.