A részvényekben a jövő a Generali szerint

Vágólapra másolva!
Érdemes a részvénypiacokon halásznia a kétszámjegyű hozamokra vágyó befektetőknek, mivel az előttünk álló időszakban ezek az eszközök vonzó lehetőségekkel kecsegtetnek. Különösen az európai részvények tűnnek kedvező befektetési lehetőségnek, azonban a fokozatosan szigorodó amerikai monetáris politika miatt az árfolyamok hevesebb ingadozására lehet számítani a Generali Alapkezelő szakértői szerint. 
Vágólapra másolva!

Érdemes a részvénypiacok felé fordulnia azoknak a befektetőknek, akik az átlagosnál magasabb hozamokat szeretnének elérni a közeljövőben – derült ki a Generali Alapkezelő sajtóközleményéből. A szakemberek szerint a részvénypiacok jóval magasabb hozammal fognak kecsegtetni a következő 1-2 évben, mint a kötvénypiacok, ezért célszerű lehet részvényeket vásárolni.

Ennek oka, hogy a világgazdaság vélhetően lassan kilábal a válságból, ami a kötvényhozamok emelkedésével (és a kötvények árfolyamának csökkenésével) jár majd együtt. A globális gazdaságának javulását mutatja, hogy az eurózóna kifelé halad a recesszióból, amit az egyre erősebb makroadatok (PMI adatok, GDP) is alátámasztanak. Amerikában a munkaerő- és ingatlanpiac állapota javul, Kínában a feldolgozóipar erősödik, és megszűnőben vannak a korábbi egyensúlytalanságok.

A vezető részvénypiacokon folytatódhat az emelkedő trend, csak a felértékelődés mértéke lehet a korábbinál korlátozottabb. Az amerikai S&P 500 részvényindex kicsivel kevesebb, mint 10 százalékot emelkedhet 2014 végéig, az európai társai viszont ennél nagyobbat menetelhetnek. Emiatt, valamint a kedvezőbb vállalati mutatók miatt érdemes felülsúlyozni az európai részvényeket - véli Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Ugyanakkor a Fed péncsapjának közelgő elzárása miatt hevesebb árfolyammozgásokra lehet készülni az előttünk álló időszakban, ami miatt aktívabban kell kezelni a megtakarításokat is. Érdemes gyakrabban realizálni a nyereséget, és a kisebb-nagyobb korrekciókat újabb vételekre felhasználni.

A magyar részvénypiac kilátásai ennél kissé borúsabbak, ahol problémát okoz az alacsony likviditás, mivel a befektetők fókusza egyre inkább a nemzetközi papírokra terelődik. Az Egis várható kivezetésével a fundamentálisan a legvonzóbb részvény tűnhet el a parkettről, míg az OTP-t a tervezett devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság, a Mol-t a horvát-magyar politikai konfliktus, a Magyar Telekomot pedig a csökkenő osztalékfizetési potenciál tarthatja nyomás alatt.

Pallag szerint jelenleg a Richter tűnik a legatraktívabbnak a hazai főbb papírok közül, melyet több pozitív katalizátor hajthat újabb magasságokig.

Ha felmerültek Önben kérdések a részvénypiaci kilátások kapcsán, jöjjenek el soron következő rendezvényünkre, ahol Pallag Róbert is megosztja gondolatait a vendégsereggel.