A forrásoknak is köszönhetően bővült az építőipar

Vágólapra másolva!
Gyorsforgalmi utak, autópálya, kerülőutak, burkolaterősítés, körforgalmak, vasúti fejlesztések: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tovább gyorsította az uniós források lehívását, ez is segítette az építőipari termelés augusztusi bővülését, közölte a tárca az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Közleményében a NIF a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adataira hivatkozva arról tájékoztat, az építőipar termelése augusztusban mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 14,6 százalékkal haladta meg a bázist. Kiigazítva az előző havihoz képest 4,0 százalékkal nőtt a termelés, az év első nyolc hónapjában kiigazítatlanul 7,5 százalékkal nőtt 2012 megfelelő időszakához viszonyítva. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 62,5 százalékkal emelkedett.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. idén az uniós források felhasználásával 450 milliárd forint értékű gyorsforgalmi és közútfejlesztési programot valósít meg. A fejlesztések keretében 67 kilométernyi gyorsforgalmi utat, 29 kilométernyi autópályát, 72 kilométernyi elkerülő utat épít, 388 kilométernyi meglévő út kap új, 11,5 tonnára tervezett, megerősített burkolatot, és öt új körforgalmi csomópontot is létesítenek. A hamarosan lezáruló uniós költségvetési ciklusban mostanra a Közlekedési Operatív Program mintegy 2000 milliárd forintos keretéből közútra és gyorsforgalmi utakra használható források 66,5 százalékát sikerült lekötni. Így épült meg többek között az M43-as autópálya Szeged és Makó, az M3-as Nyíregyháza és a 49-es főút közti szakasza, valamint az M0-ás déli szektorának bővítése. Zajlik az M43-as építése Makótól az országhatárig, az M3-as a 49.sz. főút és Vásárosnamény között, a 85-86. számú főutak gyorsforgalmi úttá történő fejlesztése is Győr-Szombathely között, valamint a 8. számú főút fejlesztése.

A vasúti fejlesztések terén az uniós források lekötése már 80 százalékon áll: a felhasználható 600 milliárd forintos keretből 470 milliárd forintra már van előkészített, vagy elindított beruházás. Ebből a keretből valósult meg a Tárnok és Székesfehérvár közötti vonalszakasz teljes felújítása, amelyet decemberben adnak át. További kiemelt fejlesztés folyik többek között a Budapest-Esztergom, a Kelenföld-Tárnok, a Gyoma-Békéscsaba illetve a Szajol-Püspökladány vonalakon, valamint kezdődik a váci vasútállomás teljes korszerűsítése is. Ha a közbeszerzés eredményes lesz, megindulhat a Szolnok-Szajol vonal korszerűsítése, a békéscsabai, a székesfehérvári vasútállomás teljeskörű felújítása – tájékoztatott a NIF.