Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A bankok eddig nem sokat tettek a devizahitelesek ügyében

Vágólapra másolva!
Varaga Mihály szerint a bankok eddig nem tettek túl sokat a devizahitelesek prblémáinak megoldásáért. Ha pedig november 1-ig nem érkezik javaslat az ügy rendezésére, akkor a kormánynak kell lépnie, derül ki a Nemzetgazdasági miniszter Népszabadságnak adott interjújából.
Vágólapra másolva!

A kormány csalódott, hogy a bankok eddig nem sokat tettek edig a devizahiteles problémák megoldásáért, nyilatkozta Varga Mihály a Népszabadságnak.

November 1-én jár le az a határidő, amit a kormány adott a bankoknak, hogy kezeljék a devizahitelesek ügyét. A kormány azt kérte, hogy a bankok vezessék ki a devizahiteleket, és ezt úgy tegyék meg, hogy a forinthitelesek se járjanak rosszabbul.

Ha a bankok nem állnak elő valamilyen megoldással, akkor a kormánynak kell lépni, és előterjeszteni saját javaslatát, mondta el Varga.

Amíg nem születik végleges döntés a devizahitelesek ügyében, addig az OTP árfolyama is nyomás alatt maradhat a budapesti tőzsdén. Július közepe óta az árfolyam nagyjából a 4100-4500 forintos sáv között mozog.

Az OTP árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A héten dönthet a kormány egy esetleges luxusadó bevezetéséről. Varga elmondta, hogy az adókulcs mértéke 35 százalékos lenne, és például olyan termékekre vetnék ki, mint a nagy értékű autók, az ékszerek, vagy a szőrmebundák.

Varga azt is elmondta, hogy jöhet még a rezsicsökkentésnek egy harmadik fordulója is. A kormány azonban elkötelezett abban, hogy 3 százalék alatt tartsák a GDP arányos hiánycélt idén és jövőre is, így Magyarország nem fog visszakerülni a túlzott-deficit eljárás alá a választások után sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről