100 Új munkahely a Delphi kibővült tatabányai üzemében

100 új munkahely a Delphi Automotives kibővített tatabányai üzemében
Vágólapra másolva!
A ma átadott új, 8000 négyzetméteres csarnokkal csaknem kétszeresére nőtt az elektronikai alkatrészek és technológiák piacvezető szállítójaként ismert Delphi üzeme.
Vágólapra másolva!

Az új üzemcsarnokban légzsákok csatlakozóit és elektromosjármű-töltő csatlakozókat gyártanak, tájékoztatott Sebestyén Balázs ügyvezető. A bővítés értéke 3,4 milliárd forint, amihez 686 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalat, magyar és uniós forrásokból.

A 32 országban jelen lévő Delphi Automotive 1991-ben érkezett a magyar piacra, azóta 66 milliárd forintot fektetett be. Jelenleg Tatabányán, Balassagyarmaton és Szombathelyen működtet gyárat, a három üzemben összesen több mint 3000 ember dolgozik.

A tatabányai üzem tavalyi árbevétele 68 millió euró volt. Munkatársainak létszáma a bővítéssel együtt 1200 fő, további fejlesztésekkel 2015-re elérheti az 1400 főt.

Bérlőkijelölési jog

A bővüléshez kapcsolódóan az önkormányzat úgynevezett bérlőkijelölési joggal ruházza fel a városban működő nagyvállalatokat, amellyel az érintett cégek az alkalmazottaik létszámával arányosan élhetnek. Ez azt jelenti, hogy a cég alkalmazottai elsőbbséget élveznek a város jelenleg 3000 önkormányzati bérlakásának bérleti szerződésénél.

Szintén az átadással egy időben jelentették be, hogy tekintettel a Delphi magyarországi súlyára, a kormány egyeztetéseket kezd a vállalattal a stratégiai együttműködésről. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Delphi bővítése erősíti a törekvést, hogy Magyarország az autóipar egyik fellegvára lehessen és bizonyítja, hogy "a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok története egy sikersztori.