Újabb zsíros ügylet köttetett Londonban

Vágólapra másolva!
Legutóbb egy éve láthattunk hasonló méretű orosz IPO-t a londoni tőzsdén, mint amit most a TCS pénzügyi cég véghez vitt. Akkoriban a harmadik legnagyobb orosz telekomcég, a MegaFon lépett a parkettre, ami azóta jócskán visszaigazolta a beléje vetett hitet. Első kereskedési napján a TCS is jól szerepelt a szigetországban, közel 5 százalékot drágult a kibocsátási árhoz képest.
Vágólapra másolva!

Tavaly november óta nem látott méretű orosz IPO-nak lehettünk szemtanúi a londoni parketten. A harmadik legnagyobb orosz bankkártya-kibocsátó cég, a Tinkoff Credit Systems (TCS Group) ugyanis 1,1 milliárd dollárnyi tőkebevonást hajtott végre a héten.

A legutóbbi hasonló méretű orosz ügylet a brit piacon a MegaFon tavaly novemberi debütálása (1,8 milliárd dollár) volt, ami azóta igen jó befektetésnek tűnik, hiszen egy év leforgása alatt már csaknem megduplázta az árfolyamát. Ennek lehetőségére pedig már idejekorán felhívtuk a figyelmet.

Ráadásul az idei évet tekintve is jelentősnek mondható a TCS IPO-ja, nála nagyobb méretű tranzakciót ugyanis csak a brit posta, azaz a Royal Mail vitt véghez nemrégiben. Ez az ügylet egyébként a kilencvenes évek óta a legnagyobb privatizációnak számít a szigetországban.

A Royal Mail árfolyama (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A társaság tájékoztatása szerint a kibocsátási ár az előre meghatározott sáv tetején, azaz 17,5 dolláron alakult ki. Akiknek sikerült hozzájutni a részvényhez a kibocsátás során az jól jártak, ugyanis tegnapi első kereskedési napján közel 5 százalékos emelkedéssel tért nyugovóra az árfolyam.

A TCS Group árfolyama (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.