Vágólapra másolva!
Berántották a budapesti tőzsdét zárásra, ezzel elvesztve nap közben gyűjtögetett előnyét. Az OTP kitartott emelkedése mellett, másfél százalék feletti pluszban zárt, ellenben a Molt igencsak megütötték zárásra, 1,8 százalékos esésbe taszítva az olajpapírt. A forinton nagyot rántottak háromnegyed öt körül, az EURHUF árfolyam azonban már vissza is táncolt, jelenleg 300 fölött ingadozik.Nyugat-Európában ellenben kitart a lendület még késő délután is, másfél százalék körüli pluszok láthatóak a vezető börzéken.
Vágólapra másolva!

Visszahúzták a BUX-ot a végére

Nap végére elporlasztotta szép pluszát a budapesti tőzsde, így minimális mínuszban fejezte be a napot. Ezzel pedig elmaradt európai társaitól, és csak a ma folyamatosan alulteljesítő cseh parkettet tudta megelőzni.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Nem tudott segíteni az OTP sem, de a bankpapír így is egészséges emelkedéssel fejezte be a napot, bár a kereskedés végére eltékozolt belőle valamennyit. Ellenben az OTP grafikonjából kedvezőtlen kép rajzolódik ki, mivel a rövidebb (50 napos) mozgóátlag felülről készül metszeni a hosszabbat (200 napos), ez pedig hosszabb távon negatív jelzésnek számít.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A Richternek is jól ment hétfőn, a gyógyszerpapír 0,7 százalékhos drágulást tudott felmutatni. Ellenben a Mol és a Magyar Telekom súlyként nehezedett a BUX-ra, mindként cég részvénye csökkent, ráadásul a Mol elég erőteljesen rántották vissza zárásra, ezzel pedig újra 16000 forint alatt fejezte be a napot az oaljpapír. Az Egis is a piros színt öltötte magára, a kisebbik gyógyszergyártó árfolyama 0,4 százalékkal ment lefelé. A forgalom ma is jócskán elmaradt az idei átlagtól.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Sokáig nem mozdult napközben a 300-as szinttől a forint euróval szembeni árfolyama, majd háromnegyed öt körül egy nagyobbat rántottak a hazai devizán, egészen 301 fölé küldve az árfolyamot, onnan viszont már visszábbjött a forint, de továbbra is 300 felett van. A kilengés hátterében állhat akár az euró gyengélkedése a dollárral szemben is.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Kitart a jókedv az európai piacokon

Kitart az európai börzék mai menetelése, amit már reggeltől elkezdtek a parkettek, miután Ázsiában is jó hangulat uralkodott a vártnál jobb makroadatokra. Emellett még a szíriai katonai csapás csúszásával kapcsolatos hírek is nyugtatólag hatnak a befektetőkre. Obama a Kongresszustól kért felhatalmazást az akcióra, de az szeptember 9-éig nyári szüneten van, így várhatóan legkorábban csak ekkor szavazhatnak.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Habár nap közben voltak már magasabban a vezető európai tőzsdeindexek, azért drasztikus visszaesés nincs továbbra is 1,5 százalék körüliek a pluszok. Hasonlóan a korábbi órákhoz késő délután is a bankszektornak és a telekomcégeknek megy kifejezetten jól, de a EURO Stoxx 600 index összes szektora zölden villog.

A Wall Street Journal ügyhöz közel álló forrásai szerint vasárnap délután egyezségre jutottak a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon Wireless tulajdonosai a társaság sorsáról. Már csak annyi hiányzik, hogy a Verizon Communications és a Vodafone igazgatósága is rábólintson az ügyletre, amire akár már ma is sor kerülhet. A vételár 130 milliárd dollár lehet, amit várhatóan terjszekedésére fog fordítani a Vodafone. A részvényárfolyam ma is közel 4 százalékkal emelkedik, múlthét kedd óta összesen pedig 14 százalékot drágultak a papírok.

Madagaszkár partjainál vásárolt be az OMV. Az osztrák olajcég a tengeri Grand Prix blokkban vett 40 százalékos részesedést, az ár azonban nem nyilvános. A hírekre nem igazán reagált az árfolyam pár tizedes pluszban van csak a részvény.

Az USA-ban nincs ma kereskedés a Labour Day ünneplése miatt, de kedden már újra ki fognak nyitni a New York-i tőzsdék.