Megint vonzó lehet Magyarország

Vágólapra másolva!
Két éven belül visszakerülhet a befektetésre ajánlott kategóriába Magyarország a hitelminősítőknél a Bank of America szakértői szerint. A hazai gazdasági növekedés hamarosan beindulhat a struktúrális reformok végrehajtása után, ami a hitelminősítőket is lépésre sarkallhatja.
Vágólapra másolva!

Magyarország hajtotta végre a legnagyobb struktúrális reformokat a kelet-közép-európai országok közül, melynek köszönhetően hazánk valószínűleg visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél. Ezt állítja a Bank of America két elemzője, akik szerint a felminősítésre két éven belül sor kerülhet - tájékoztatott a Bloomberg.

A BofA szakértői szerint a magyar gazdaság hamarosan tartósan is növekedési pályára állhat, és 2015-2020 között átlagosan évente 1 százalékkal bővülhet majd. Ezen túl a parlamentben sem várható kormányváltás, így a politikai rendszer változatlan maradhat, ami biztosíthatja a gazdaságpolitika folytonosságát.

A magánszektor stabilizálódó pénzügyi helyzete támogathatja a fellendülést, mivel a lakossági és vállalati hitelállomány leépülése révén megnő a fogyasztásra és beruházásokra fordítható összeg.

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet a bankszektor romló eredményeire, ami visszafoghatja a hitelezést. A készülő devizahiteles mentőcsomag súlyos - Csányi Sándor szerint 900 milliárd forintos - terhet róhat a hazai bankszektorra, melynek révén a bankok profitabilitása tovább romolhat.

Magyarország tavaly vesztette el befektetésre ajánlott minősítését a három nagy hitelminősítőnél, amit később további leminősítések követtek. Ennek eredményeként az S&P-nél "BB", a Moody's-nál "Ba1", a Fitch-nél pedig "BB+" kategóriában szerepel hazánk hitelbesorolása.

Forrás: Origo