Vágólapra másolva!
Egyre kevésbé bír magával a Yum Brands árfolyama, miután az elmúlt bő másfél évben korlátok közé szorítva mozgott a részvény. Az emelkedő háromszögből akár felfelé is kitörhet az árfolyam, amit nem csak a fundamentális oldalról érkező segítség, hanem a rövidtávú mozgások is támogatnak, hiszen az elmúlt napokban fontosabb technikai szinteket is maga mögött hagyott a papír.
Vágólapra másolva!

Régóta küzd az ellenállásal

Egyre inkább múlóban a madárinfluenza kapcsán előtérbe került botrány, ami a Kínában működő KFC-ket drámaian érintette. Bár az első két negyedévben emiatt 20 százalékos visszaesés következett be a forgalomban, az elmúlt hónapban már csak 10 százalékos volt a csökkenés, vagyis a bizalom lassan helyreállni látszik.

Forrás: Investor.hu

Az elemzők is egyre inkább optimisták a jövővel kapcsolatban, a negyedik negyedévben akár növekedés is jöhet a kínai értékesítésben. Mivel a Yum árbevételének több mint 50 százaléka származik Kínából, így az erre ható tényezők különösen fontosak lehetnek az árfolyam alakulása szempontjából is.

Komoly ellenállás állja útját 75 dollárnál az árfolyamnak a heti grafikonon, melynek kialakulásában az idén látott kedvezőtlen események is szerepet játszhatnak. Ezeknek a hatásoknak a gyengülése viszont akár az árfolyam emelkedéséhez, és az ellenállás áttöréséhez is vezethetnek.

Az elmúlt hónapokat egy emelkedő háromszög jellemezte, melyből általában az árfolyamok felfelé szoktak kitörni. Konzervatív szemléletben vizsgálva a 61,8 százalékos Fibonacci szint, illetve a 74,4 dolláros szint közötti távolsággal emelkedhet majd Yum Brands árfolyama, így akár a 86,3 dolláros szintet is megcélozhatja.

A Yum Brands heti grafikonja (NYSE)

Forrás: Investor.hu

Itt a fordulat

Kiválóan pattant fel a rövidtávú emelkedő trendvonalról, valamint a 200 napos mozgóátlag alkotta támaszról az árfolyam az elmúlt napokban.

Sikerrel törte át az árfolyam az elmúlt hetekben látott rövid távú csökkenő trendvonalat is, a fals kitörés esélyét pedig a 76,4 százalékos Fibonacci is csökkenti, ami támaszként foghatja meg a papírt.

Vételi jelzést adott az MACD az elmúlt napokban, amikor pedig a legutóbbi alkalmakkor ennyire határozott jelzést adott az indikátor, akkor kivétel nélkül emelkedés elé nézett az árfolyam.

Az 50 napos mozgóátlag viszont egyelőre még tartja magát, ám az elkövetkező napokban egy nagyobb lendülettel könnyen áttörheti ezt a szintet is az árfolyam. Komolyabb ellenállást a 74,4 dolláros szint jelenthetne, ha viszont innen sikerrel törne ki a papír, akkor rövidtávon a 80 dollárig is elmehet a részvény.

A Yum! Brands napi grafikonja (NYSE)

Forrás: Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.