Üres zsebbel kullogott haza a Mol-leány

Vágólapra másolva!
Leszegett fejjel, Magnolia kötvények nélkül kellett tegnap elkullognia a Mol csoporthoz tartozó Emona Investmentnek a reggel meghirdetett aukcióról. Egyetlen Mol részvényekre átváltható kötvényt sem sikerült megvenniük, drágállták ugyanis a tulajdonosok által felkínált árat.
Vágólapra másolva!

A Mol-hoz tartozó Emona tegnap bejelentette, hogy 244 millió euró névértékű Magnolia kötvényre, legalább 83 százalékos árfolyam vételi ajánlatot tesz egy úgynevezett holland aukció keretében. A jelenlegi tulajdonosok a számukra megfelelő áron felajánlhatták papírjaikat, a Mol pedig ezt követően eldönthette, hogy azokból mennyit szeretne vásárolni. Mivel túl magas árak érkeztek, az olajcéghez tartozó leányvállalat végül egyetlen kötvényt sem vásárolt.

Ez részben talán nem is akkora csoda, hiszen tegnap a másodpiacon a Magnolia kötvények árfolyama valósággal felrobbant, a 82 százalék körüli árfolyam egészen 88 százalékra emelkedett. Akinek volt papírja, az ennél csak többért akarhatta eladni azokat az aukción, máskülönben jó áron a piacon is megtehette ugyanezt. A Mol-nak pedig ezek szerint 88 százalékos, vagy afeletti árfolyamon már nem is kellettek a kötvények.

A mai bejelentés után már végképp tanácstalanul állunk az egész folyamat előtt. Miért pont most akarta a Mol visszavásárolni ezeket a kötvényeket? Miért pont ilyen aukciós folyamatot választottak? Mit akartak ezzel elérni? Tényleg ennyire benézték volna? Számos megválaszolatlan kérdés merül fel az ügyben, és őszintén szólva nagy fejvakargatások közepette mi is csak találgatni tudjuk a lehetséges válaszokat.

A legkínosabb talán az a képzelt szcenárió, ha a vállalatnál valóban hittek az aukció sikerében. A cég üzenete a befektetők felé ugyanis az volt, hogy nagy valószínűség szerint 2016-ban visszahívják a kötvényeket (még ha ez jelenleg valóban egy előre egyáltalán nem látható lépés), márpedig az ilyen feltételekkel 12 százalékos éves eurós hozamot kínáló kötvényeket nem akarhatja senki kicsivel piaci ár fölött eldobni. Rá is ugrottak a befektetők a kötvényekre, melyek árfolyama hirtelen elszállt.

Mivel a vállalat szakembergárdájának felkészültségéhez semmi kétség nem fér, könnyen lehet, hogy az aukció szándéka csupán egy tapogatózás része volt. A vállalat egyszerűen kíváncsi lehetett arra, hogy a Magnolia tulajdonosok milyen áron lennének hajlandóak megválni papírjaiktól. Mindenesetre így, vagy úgy, de a megválasztott aukció formája, és a lebonyolítás módja nem volt a legszerencsésebb (legalábbis ha egy külső befektető szemével vizsgáljuk a folyamatot).

Már csak azért sem, mert a másodpiacon a bejelentés hatására jelentős árfolyam emelkedés bontakozott ki, ami számos befektetőnek jó lehetőséget teremthetett a kiszállásra. Sokszor sajnos a tőzsdén ezek a jelenségek - számos esetben persze ok nélkül - táptalajként szolgálnak az összeesküvés elméletek kialakulásához.