Újabb szokatlan kamatvágás, új mélyponton az alapkamat

Vágólapra másolva!
3,6 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat, miután az MNB monetáris tanácsa az előző kamatvágáshoz hasonló módon, 20 bázispontos vágást hajtott végre mai kamatdöntő ülésén. A döntés részleteiről az MNB közleményéből lehet majd pontosabb részleteket megtudni. A forint minimális erősödést mutatott a bejelentésre, de még mindig a 300-as szintnél mozog az euróval szembeni árfolyama.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélyponton az alapkamat

Az előző üléshez hasonló, meglehetősen unortodox módon 20 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot az MNB monetáris tanácsa. Ezzel újabb történelmi mélypontjára, 3,6 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. A tanács sorozatban tizennegyedik alkalommal vágott az irányadó rátán, tehát tavaly augusztus óta folyamatosan a csökkentés mellett szavazott a döntéshozók többsége.

Forrás: Origo

A 20 bázispontos csökkentés meglehetősen szokatlannak számít, ám nem meglepő, mivel Matolcsy György a júliusi kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a jövőben a megszokott 25 bázispontnál kisebb mértékben is változtathatnak az alapkamaton.

Ezúttal nem lesz sajtótájékoztató, mivel Matolcsy György márciusi kinevezése után közölte, a jövőben csupán stratégiai fontosságú bejelentések esetén áll a kamerák elé. A döntés hátteréről csupán a 3 órakor nyilvánosságra kerülő közleményből tudhatunk meg pontosabb információkat.

A forint minimálisan erősödni tudott az euróval szemben a bejelentést követően, és a 300-as szint alá bukott az árfolyama. A forint így némileg korrigálni tudja a délelőtt mutatott gyengülését.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo