Újabb sikert ért el a norvég állami olajcég

Vágólapra másolva!
Az idei év legnagyobb saját olajtalálatát érte el a norvég állami olajcég, a Statoil és a kanadai Husky Energy. A vállalatok Új-Fundland partjainál bukkantak rá arra a területre, ami 300-600 millió hordónyi olajat tartalmazhat. A Statoil részvénye az oslói piacon 0,3 százalékos pluszban mozog, a Husky Energy pedig 4 százalékot ugrott a torontói tőzsdén. 
Vágólapra másolva!

Jó hírrel lepte meg két olajcég is a részvényeseit: a norvég állami olajcég, a Statoil és a kanadai Husky Energy Kanada partjai mellett komoly olajtalálatról számolt be. A Statoil esetében az idei legnagyobb találatnak számít a terület, ugyanis az előzetes becslések szerint 300-600 millió hordónyi olajat tartalmazhat.

A tengeri találat a Statoil hosszabb távú tervei szempontjából meglehetősen fontos, hiszen a cég 2020-tól az egyik olyan területnek képzeli el a mostani mezőt, ami a vállalat portfóliójában meghatározó szereppel bír. A társaság ambiciózus terveihez szükség is van ilyen találatokra, mivel 2020-ra a napi olajkitermelést 2,5 millióra akarják feltornászni, a jelenlegi szintekről mintegy 25 százalékos növekedést elérve.

Ezen a környéken nemrégiben 100-200 millió hordónyi olajat talált a Statoil, ráadásul van egy harmadik terület, ahol vizsgálják a tesztek adatait.

A mostani helyen (Bay du Nord) a Statoil 65 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, míg a kanadai Husky Energy a maradék 35 százalékkal. Utóbbi részvényt azonban sokkal jobban megrántották, mint a Statoilt, ugyanis előbbi 4 százalékot ugrott a torontói tőzsdén.

Statoil napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu