Új tengeri olajmezőt találtak az izraeli partoknál

Vágólapra másolva!
A Shemen Industries olajkutató vállalat szerint a partoktól olajmezőt találtak ötezer hétszáz méterrel a tengerszint alatt, de még nem tudni, mekkora a készlet és mennyi olajat lehetne felszínre hozni.
Vágólapra másolva!

Asdódi közelében, az izraeli partoktól tizenhat kilométerre, egy olajmezőt fedeztek föl ötezer hétszáz méterrel a tengerszint alatt. A Shemen Industries Ltd. nevű izraeli olajkutató vállalat közlése után a cég részvényei 11,6 százalékot emelkedtek. A méréseket a Caspian nevű olajfúró vállalkozás végezte, és hatvannyolc méteresre becsülte az olajat tartalmazó réteg vastagságát.

Egyelőre nem tudni, mennyi olajat lehetne felszínre hozni. Ennek megállapításához meg kell várni a tesztek eredményét és az olajkutatók addig óvatosságra intenek a felfedezés jelentőségével kapcsolatban.

A Times Of Israel című viszont arról ír: az izraeli gazdaság gyökeres átalakulhat, ha megkezdenék a zsidó állam olajpala készleteinek kitermelését. Izrael és Jordánia alatt Amerika után a világ második legnagyobb olajpala lelőhelye található, de a kitermelés körülményes és energiaigényes, és csak akkor gazdaságos, ha a nemzetközi piacokon tartósan magas marad a kőolaj ára.

Az olajpala kitermelését ellenzik a környezetvédők. Szerintük az olajpala bányászata esetén földalatti tüzek fordulhatnak elő, szennyező anyagok kerülhetnek a légtérbe és a vízbe. Egyelőre kutatófúrásokat végeznek a térségben, de a zöldek szerint az izraeli kormánynak inkább a megújuló energiaforrások, például a napenergia kiaknázását kellene támogatnia.

Izraelben idén márciusban indult meg a földgáz szállítása a nyílt tengerről az Asdódban épített tartályokhoz és elosztókhoz a partoktól mintegy nyolcvan kilométerre lévő, Támár elnevezésű tenger alatti gázmezőről. A 2009-ben felfedezett, hárommilliárd dolláros beruházással kiépített Támár lelőhely húsz évre biztosíthatja Izrael földgázellátását.