Turizmus és víz

Vágólapra másolva!
A szeptember 27-én ünnepelt Turizmus világnapjának idén a turizmus és a víz kapcsolata a témája, adja hírül az MTI.
Vágólapra másolva!

A választás célja az, hogy ráirányítsák a lakosság figyelmét: a turizmus egyik legfontosabb eszköze és forrása is a víz. Ugyanakkor, mutatott rá Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese az esemény sajtótájékoztatóján, a turizmus fejlődése nagy mértékben terheli a környezetet. Ennek kapcsán a jeles napnak az is funkciója, hogy a környezettudatos életforma jelentőségét kidomborítsa. Az ágazat évente több mint ezer milliárd forint bevétellel járul hozzá a magyar gazdasághoz, és az iparág folyamatosan nő.

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a turizmus a világgazdaság leggyorsabban fejlődő szolgáltatói ága, amelynek Magyarországon is van lehetősége a növekedésre: a hazai GDP 9 százalékát adja közvetett módon, a munkavállalók 12 százalékának függ tőle a munkája.

Horváth Gergely ismertette, hogy a Turisztikai Világszervezet az idén a nemzetközi turistaérkezések számában 3-4 százalékos növekedést jósol világszerte. A szervezet előrejelzése szerint Európában 2,1 százalékkal, a Magyarország számára leginkább konkurenciát jelentő közép-európai és balti országokban pedig 3,4 százalékkal nő az idén ez a szám. Hazánkban 2013 első hét hónapjában a nemzetközi átlagnál gyorsabban, 7,7 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma.

A turizmusban a válság mélypontját a 2010-es év jelentette. A sajtótájékoztatón Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a szállodák – amelyek a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek bevételeinek 90 százalékát adják – 2011-ben és 2012-ben is növelték bevételeiket. Az idei első hét hónap adatai alapján pedig arra lehet számítani, hogy 2013-ban mintegy 10 százalékkal nőhet a bevételük. Ennek a növekedésnek az eredményeként a magyarországi szállodák most fogják elérni a 2007. évi mutatószámokat. Úgy véli, a következő években nem kapacitásbővítésre van szükség, hanem olyan fejlesztésekre, amelyek hatására több turista jön az országba.

Régóta nem titok, hogy bolygónk vízhelyzete aggasztó. A vízlábnyom-számításhoz speciális adatokra van szükség. A legnagyobb vízlábnyoma az Egyesült Államoknak van, a legkisebbé Jemen. Magyarországnak e tekintetben nincs miért szégyenkeznie, viszonylag a sor végén áll. A Földön körülbelül ötven ország küzd permanens vízhiánnyal. 1,1 milliárd ember nem jut naponta tiszta ivóvízhez, 2,6 milliárd lakhelyén nincs megfelelő szennyvíz-elvezetés. Ezen az infografikán tanulmányozhatjuk, melyik mindennapos szükségletünk mennyi vizet igényel, a www.waterfootprint.org oldalon kiszámíthatjuk a magánvízlábnyomunkat. A vizet is lehet újrahasznosítani. Ha mindannyian beruháznánk az Aqus nevű csőrendszerbe, és tisztított mosogatóvízzel húznánk le a vécét, napi 18 millió köbméterrel kevesebb vizet pocsékolnánk el. Az akvárium vizét, a mosogatószer nélkül elöblített edények vizét, a gyümölcsmosáshoz használt vizet már technológiai átépítés nélkül is a szobanövényeknek adhatjuk, ha pedig burgonyát vagy tésztát főzünk, a fennmaradó forró víz kiváló a leveseinkhez. És persze szokjunk rá a csapvízre. Semmi baja, ráadásul így nem növeljük a világ PET-hulladékállományát.