Tüntetnek a bankterror ellen

Vágólapra másolva!
Erős rendőri jelenlét mellett zajlik a budapesti Nagykörúton két szervezet otthonmentőnek nevezett, bankellenes demonstrációja. A tüntetőket nem engedik be a fiókokba. A végső úti cél Csányi Sándor háza.
Vágólapra másolva!
Devizahitelesek tüntetnek a Nagykörúton. A demonstrálókat nem engedik be a fiókokba. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Körülbelül 60 devizahiteles vonul a Nagykörúton, bankellenes demonstrációt tartva. A tüntetők minden bankfiók előtt megállnak, megpróbálnak bejutni, de miután ez sehol sem sikerül, véres kezeket és kézigránátokat ábrázoló nyomatokat ragasztanak az ablakokra, és továbbállnak.

A demonstrációt a Koppány csoport és a Magyarok Együtt nevű civilszervezet jegyzi. A csoport a Blaha Lujza térről indult 1 órakor, és a Nyugati térig vonul, majd programjuk szerint a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara elé mennek, végül Csányi Sándor OTP Bank vezérigazgató háza előtt tüntetnek.

A készenléti rendőrség öt kisbusszal jelent meg a helyszínen, az útvonalat biztosítják. A tüntetők öt személygépkocsival mennek a menet élén, szélvédőikre a "Bankárok, éhen fogtok dögleni" felirat van tűzve.

A tüntetők teleragasztják a fiókok ablakait. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Atrocitás egyelőre nem történt, az utcán sétáló emberek többnyire közönyösen nézik a menetet és a felhívások ellenére nem csatlakoznak a tüntetőkhöz. Amikor valaki azt kérdezi egy magyar zászlót hevesen lobogtató férfitól, hogy miért tüntetnek, azt mondja: "A bankterror ellen".

Nem mindenkinek tetszik, hogy a demonstrálók lefoglalják a körút egyik sávját, és a bakfiókok megregulázásával sem ért egyet mindenki. „Lecsavarom a fejüket, ha bántják a bankokat” – kiabálja oda egy nő, amikor a menet az elsőként kipécézett Blaha Lujza téri Raiffeisen fiók előtt tüntet.