Jön az új internetes sztárcég: tőzsdére készül a Twitter

Vágólapra másolva!
Tényleg tőzsdére lép a Twitter - mondta el a Twitter a Twitteren, de semmi mást nem árultak el. A felhajtáshoz már ez is elég.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is bejelentette a Twitter a rég várt tőzsdei terveit, bár konkrétumot azon kívül, hogy a belátható jövőben tőzsdére lépne a cég, nem tudhattunk meg a természetesen a saját felületükön közzétett 140 karakteres "közleményből". A kibocsátáshoz szükséges dokumentumokat ugyanis a cég egy nem régen hozott jogszabály értelmében titkosítva adta be a hatóságokhoz, így a tartalmukat várhatóan csak pár héttel a tényleges ügylet előtt ismerheti meg a publikum. A kibocsátás ténye egyébként nem túl meglepő, az elmúlt hónapokban egyre élénkebbek voltak a pletykák, az Investor.hu hasábjain is írtunk ezekről.

Ennek megfelelően a Twitter pénzügyi teljesítményéről sem tudunk sokat, így az IPO (elsődleges tőzsdei kibocsátás) nagyságáról is csak homályos találgatások láthattak napvilágot. Annyit mindenesetre sejteni lehet, hogy a cég értéke valahol 10 és 20 milliárd dollár között lehet majd a kibocsátáskor, hiszen a legutóbbi tőkeemelést a hírek szerint nagyjából 10 milliárd dolláros érték mellett hajtotta végre a vállalat, de az ilyenkor szokásos felhajtás miatt lényegesen magasabb is lehet a "reális" értéknél az ár.

A Facebook példája miatt valószínűleg éppen ezt szeretné elkerülni a Twitter, legalábbis erre következtet több szakértő is abból, hogy titkosan kezeli a dokumentumait a vállalat. A Facebook számára közel másfél év kellett, hogy a kibocsátása után épp a napokban elérje és átlépje az akkor legmagasabb árát. A másik olvasat természetesen az, hogy a Twitter jelenleg nem rendelkezik kellő nagyságú bevétellel és profittal ahhoz, hogy a számai önmagukban meggyőzőek legyenek.

Az Investor.hu örök szkeptikus hozzáállásával azt kell mondjuk, az utóbbi sokkal esélyesebb. A Twitter bevételeiről csak kósza mendemondák keringenek a piacon, de maga a tény, hogy titkosak a dokumentumok, fontos árulkodó jel. A kisebb, dinamikusan fejlődő vállalakozások tőzsdére lépését segítő úgynevezett JOBS Act hatálya alá ugyanis csak azok a cégek tartozhatnak, amelyek árbevétele nem éri el az egymilliárd dollárt. Ezek a cégek választhatják a titkosított adminisztrációt.

Más becslések szerint egyébként a Twitter jócskán ezen küszöb alatt marad, és idén is csak 4-600 millió dolláros bevételt könyvelhet el. Ehhez képest a 20 milliárd dollár, de még a 10 milliárd dollár is igen túlzó értékeltségnek tűnik. A cégben rejlő növekedési potenciállal viszont sok befektetőt még így is meggyőzhet a Twitter vezetése, különösen mivel az elmúlt hónapokban egyre agresszívabban terjeszkedik a mobilos bevételek terén. Dick Costolo, a Twitter vezérigazgatója ráadásul a Szilícium-völgy egyik legnagyobb elsimerésnek örvendő vezetője, és a Mark Zuckerberg érettségével, vezetői kvalitásaival kapcsolatos kétségekhez hasonlók fel sem merülhetnek vele kapcsolatban.

Forrás: Investor.hu

A tőzsdei kibocsátás pontos ideje nem ismert, ahogy azt sem tudjuk, hogy melyik tőzsdére vezetné be a részvényeit a cég.