Vágólapra másolva!
Tart a vételi kedv az európai tőzsdéken, ami annak köszönhető, hogy Larry Summers bejelentette, visszalép a Fed elnöki pozíciójáért zajló versenyből. Ezzel megnyílt az út Janet Yellen előtt, aki a várakozások szerint kevésbé siettetné a pénzpumpa mielőbbi leállítását, így a QE3 program még egy jó darabig futhat. A befektetők zsákolni kezdték a részvényeket, ami után a német DAX történelmi csúcsára került, de a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx Europe 600 index is ötéves csúcsán található. A jó hangulat a magyar piacra is átragadt, így a BUX is emelkedni tud, amit a Mol kivételével az összes főbb papír támogat.Amerikában szintén kisebb rali kezdődhet, és ahatáridős indexek alapján 1,1 százalék körüli emelkedéssel nyithatnak a piacok.
Vágólapra másolva!

Visszacsúszott a Mol

Továbbra is pénteki záróértéke fölött mozog a magyar részvényindex, bár a BUX kissé veszített előnyéből, és már csak 0,4 százalékos pluszt mutat. Ezzel a leggyengébb teljesítményt mutatja a régióban a hazai parkett, amiben a Mol visszacsúszása játszhat szerepet.

A régióban kivétel nélkül erősödnek az indexek, az osztrák ATX-et viszont a Raiffeisen 3,4 százalékos mélyrepülése fékezi. Ennek legfőbb oka, hogy a bank szerint a korábban előrejelzettnél nagyobb céltartalékot kell képezniük idén, vélhetően a nem teljesítő hitelek növekvő száma miatt. A Raiffeisen szerint erre a célra 1,2 milliárd eurót kell majd félretenniük a korábban várt 1 milliárd euró helyett.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül az OTP teljesít az egyik legjobban 0,7 százalékos emelkedésével, míg a Magyar Telekom ki tudott kecmeregni a negatív tartományból, és 0,3 százalékot erősödött. A Mol viszont már 0,2 százalékot esett, holott reggel még pluszban indította a kereskedést. Az Egis pedig nagyobbat ugrott, és már 2 százalékkal értékelődött fel.

Forrás: Origo

A forint is profitálni tud a jó hangulatból, és továbbra is a 299-es szint közelében mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 224-nél, a svájci franké 241,8-nál található délben.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Történelmi csúcson a DAX

Változatlanul jó a hangulat az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek nagyobb pluszban mozognak. A befektetők vételi kedvét az hozta meg, hogy a Fed elnöki posztjára legesélyesebbnek tartott jelölt, Larry Summers bejelentette visszalépését. Summers "héjább" beállítottságúnak tartották a piacon, így lelépésével csökkent az esélye a Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállításának, mivel így Janet Yellen lehet a jelölt, aki a befektetők szerint kevésbé ragaszkodik a Fed eszközvásárlási programjának mielőbbi csökkentéséhez.

Forrás: Origo

Így a spekulációk szerint a pénzpumpa még hosszabb távon is működésben maradhat, tovább támogatva a tőzsdei ralit. Ennek köszönhetően a német DAX történelmi csúcsára emelkedett 1,1 százalékos menetelése után, és a 8600 pontos szint fölött mozog. A DAX-nak egy komoly ellenállást sikerült leküzdenie, így a lendülete akár további történelmi csúcsokig is repítheti.

DAX index értéke (pontban)

Forrás: Origo

A befektetők vételi kedve a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx Europe 600 index pedig ötéves csúcsára repítette.

Stoxx Europe 600 index (pontban)

Forrás: Origo

Az H&M részvényei 3,5 százalékos drágulás után hároméves csúcsra ugrottak annak köszönhetően, hogy 4 százalékkal nőtt a ruhagyártó legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma, holott a szakértők csak 2,5 százalékos bővülésre számítottak.

Negatív kilátásokat rendelt az európai gyógyszeripar mellé a Barclays, ugyanakkor a Sanofi és a Novo Nordisk részvényeivel kapcsolatban felülteljesítő ajánlást fogalmazott meg az elemző. Ennek köszönhetően a Sanofi 0,9 százalékot, a Novo Nordisk 2,1 százalékot tudott erősödni.

A Vodafone délben nem mutat elmozdulást annak ellenére, hogy a mobilcég indiai egységének vezetője szerint Indiában kezdhet terjeszkedésbe a Verizon Communicationstől kapott dollármilliárdokból.

Ralizhat Amerika is

Summers lelépésének híre Amerikában is kisebb ralit indíthat el, a határidős indexek alapján 1,1 százalék körüli emelkedéssel nyithatnak a piacok. Ma makroadatokból sem lesz hiány, délután a New York-i feldolgozóipari menedzserindex szeptemberi értéke, és az augusztusi ipari termelés alakulása fog napvilágot látni.