Vágólapra másolva!
Közel harmadával növelné a kibocsátott részvényei számát a JC Penney, miután a likviditási problémáinak enyhítése érdekében 1 milliárd dolláros részvény kibocsátást hajtana végre. A befektetők számára elsőre nem tekinthető jó hírnek a papírok eladása, mivel a részvények számának emelkedésével az árfolyam is hasonló mértékben csökkenhet, bár a higítás egy részét már beárazhatta az elmúlt napokban lendületesen eső árfolyam. A kereskedés utáni órákban egyelőre 5 százalékos mínusz mutatkozik.
Vágólapra másolva!

84 millió új részvény

Hivatalosan is bejelentette a JC Penney, hogy 84 millió új részvényt bocsát ki, miután a napokban egyre többen cikkeztek a kiskereskedelmi óriás likviditási problémáiról. Ahogyan arról beszámoltunk csütörtökön, 1 milliárd dollárnyi forrásra van szüksége a cégnek, amit az egyre rosszabb pénzügyi teljesítménnyel magyarázható . A vállalat az új forrást a készpénztartalékának növelésére használhatja.

A tegnapi, 10,42 dolláros árfolyam mellett ez 875 millió dollárt jelent, amihez érdemes lehet odaszámítani azt a 12,6 millió részvényt is, amire a jegyzésben résztvevőknek 30 napos vételi opciója lesz. Így 96,6 millió új részvényt is a bevezethet a JC Penney, ami több mint 1 milliárd dollárt jelentene a tegnapi záróárfolyammal kalkulálva.

Tekintve, hogy jelenleg 220 millió részvénnyel rendelkezik a JC Penney, így több mint harmadával nő a tőkeemelés eredményeként a részvényszám. Mivel azonban a cég értéke ettől még nem változik meg, így általában ennek eredményeként az árfolyama a tőkeemelés nagyságával hasonló mértékben szokott csökkenni. A zárás utáni kereskedésben egyből 5 százalékos mínuszba került az árfolyam, 9,9 dollárra. Azonban azt sem kell szem elől téveszteni, hogy az utóbbi napokban komoly eséseket ért el a részvény, így a higítás egy részét már akár be is árazhatta a piac.

Ahogyan azonban az elemzők fogalmaztak, a JC Penney számára nem volt más választás, semmint a tőkeemelés segítségével történő forrásszerzés. Az újabb hitelek ugyanis még tovább emelnék a cég nettó adósságállományát, amit az április óta vezérigazgatói széket elfoglaló Mike Ullman közel 3 milliárd dollárnyi hitelt vett fel, jelentős részét a Goldman Sachstól.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Pedig tegnap még jól teljesített a részvény

Bár a mai nyitás meglehetősen gyenge lehet, tegnap közel 3 százalékos pluszban zárt a részvény, ami elsősorban fundamentális okokra vezethető vissza. A JC Penney ugyanis kedvező fejleményekre számít a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalmát illetően a harmadik és negyedik negyedévben. Bár az üzletlánc pontos számokat nem nevezett meg, a Retail Metrics elemzése 4,3 százalékos visszaesést várt a harmadik, és 2,4 százalékos növekedés a negyedik negyedévre. Ez mindenképpen kedvezőbb, mint a második negyedévben mutatott 12 százalékos visszaesés.

A JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: Bloomberg