Tényleg torzítják a statisztikát a külföldön dolgozó magyarok

Vágólapra másolva!
A külföldön dolgozó magyarok kedvező irányban torzítják a foglalkoztatási statisztikát - mutatta meg januárban a GKI Gazdaságkutató. Orbán Gábor államtitkár az első kormánytag, aki ezt a hatást elismerte.
Vágólapra másolva!

Orbán Gábor adó- és pénzügyi államtitkár a Privátbankár szerdai konferenciáján elismerte, hogy a foglalkoztatás növekedéséhez hozzájárultak a külföldön munkát vállaló magyarok is - írta a Portfolió.

A növekvő külföldi munkavállalást azzal támasztotta alá, hogy tendenciaszerűen emelkedik a külföldről hazautalt jövedelmek összege. Orbán Gábor szerint 2011 volt a csúcs ebből a szempontból, valószínűleg a végtörlesztés miatt.

A külföldön munkát vállaló magyarok torzítják a foglalkoztatási statisztikát - erre a hatásra először a GKI Gadaságkutató hívta fel a figyelmet. A GKI egy 100 emberes példán magyarázta el akkor, hogy miért.

A foglalkoztatottak számát a KSH úgy méri, hogy statisztikai mintavétellel embereket kérdez meg, hogy egy adott időszakban dolgoztak-e bármennyit is. Ha a 100 emberből 10 külföldön dolgozik, akkor a KSH csak az itthon maradó 90-et tudja megkérdezni. A mérés során például azt méri a KSH, hogy 50 százalékuk dolgozott, akkor ezt utána kivetítik a teljes népességre - ami a példában a 100 fő volt. Így azt mérik, hogy az adott időszakban 50-en dolgoztak Magyarországon, pedig valójában csak 45-en dolgoztak, 10 ember külföldön vállalt munkát.

A foglalkoztatottak száma az elmúlt években növekedni kezdett, ezt a kormány szereti sokszor hangsúlyozni. Orbán Gábor az első olyan kormánytag, aki elismerte, hogy ebben a külföldi munkavállalás torzító hatása is szerepet játszik. A GKI júliusban azt közölte, hogy becslésük szerint 250 ezer magyar dolgozott akkor éppen külföldön. Orbán Viktor miniszterelnök kedden arról beszélt, hogy tíz év alatt 350 ezren vállaltak munkát külföldön, ami nem sok nemzetközi összevetésben.

Orbán Gábor szerdán beszélt arról is, hogy szeptember 30-án fogják benyújtani a 2014-es költségvetési törvényjavaslatot, és benne a növekedési tervszámokat. Idénre 0,7, jövőre 2 százalékos növekedéssel számolnak, ez utóbbit Orbán Gábor konzervatív becslésnek nevezte. A Reuters legutóbbi elemzői felmérése szerint azonban még így is jóval nagyobb növekedést vár a kormány, mint a piac, az elemzők ugyanis átlagosan 1,4 százalékos bővüléssel számoltak.