Talán sosem szűnt még meg ilyen sok cég

Vágólapra másolva!
Három hónap alatt 9211 céget töröltek Magyarországon, ez a rekordot súrolja – derül ki az Opten felméréséből.
Vágólapra másolva!

A céges és jogi információra szakosodott Opten Kft. szakértői úgy látják, elképzelhető, hogy szeptemberre még több vállalkozás dől be, ezzel együtt a csődtörlés csökkenő tendenciát mutat: jóval kevesebb az olyan cégbírósági eljárás, amely cégtörléssel végződik – véli Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Június és augusztus között több mint 8000 olyan cégbírósági eljárás kezdődött meg, amely feltehetően megszűnéssel zárul, ebből a felszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 2500 volt, a kényszertörléseké pedig 3000. Tavaly nyáron három hónap alatt még 13 400 ilyen eljárás indult, köztük 6000 volt felszámolás, 3800 végelszámolás és 1600 az akkor még friss jogintézménynek számító kényszertörlés.

Idén egyébként 17 százalékkal több céget jegyeztek be, mint tavaly nyáron: 7200-ról 8434-ra nőtt az adat. Az Opten szerint ez a dohánykereskedelemmel kapcsolatos szabályozásnak köszönhető. Ezt a hatást leszámítva összességében a cégstruktúra inkább folyamatosan stabilizálódó képet mutat, csökkenő alapítási és tetőző törlési számokkal.

Még nem tudni, hogyan érinti majd a vállalkozásokat a 2014. március 15-étől életbe lépő, a káefték megemelt törzstőkéjére vonatkozó szabályozás. Cégtörlési hullámra biztosan számíthatunk, az átmeneti intézkedések függvényében azonban valószínűsíthető a tömeges cégalapítás is.