50 milliárd font hiányozhat a brit bankokból

Vágólapra másolva!
Szigorúbb tőkemegfelelési szabályokat írhatnak elő a nemzetközi bankoknak a szabályozó hatóságok néhány év múlva a Bázel IV-es rendszer keretében. Emiatt a nyolc legnagyobb brit pénzintézetnek további 50 milliárd fontos tőkeemelésre lehet szüksége, legalábbis ezt állítja a KPMG tanulmánya. A brit bankok még szorosabb harapófogóba kerülhetnek, miután az elmúlt hónapokban már így is fontmilliárdos tőkeemeléseket hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

További 50 milliárd fontos tőkeemelésre, vagy eszközállományuk 20 százalékos csökkentésére lesz szüksége a nyolc legnagyobb brit banknak annak érdekében, hogy teljesíteni tudják a várhatóan szigorúbb nemzetközi tőkemegfelelési előírásokat. A szabályozó hatóságok ugyanis a jelenlegi 3 százalék helyett 5 százalékos tőkeáttételi mutatót írhatnak elő néhány év múlva a nemzetközi bankoknak a Bázel IV-es szabályozás keretében - írja a Bloomberg.

A jelenlegi Bázel III-as szabályozásnak 2018 végéig kell megfelelniük a bankoknak, melynek helyét a következő, várhatóan még szigorúbb Bázel IV fogja átvenni a távoli jövőben. A bankok tőkemegfelelésére vonatkozó előírásokat a 2008-as válság után szigorították meg a szabályozó hatóságok annak érdekében, hogy az akkorihoz hasonló összeomlás megismétlődésének esélyét csökkentsék.

A szigorú Bázeli szabályok miatt a nemzetközi bankok már 500 milliárd dollárnyi tőkeemelést hajtottak végre a krízis óta, legutóbb a brit Barclays jelentette be, hogy ötmilliárd font értékű tőkeemelésbe kezd. A Bank of England pedig júniusban szólította fel az öt legnagyobb brit bankot, hogy hajtsanak végre tőkeemelést év végéig, mivel összesen 13,4 milliárd font hiányzik a szabályoknak való megfeleléshez.

Az eszközoldali leépítések nagy részben a hitelek szűkülésében öltenek testet, ami kifejezetten negatív, mivel az európai növekedést is visszavetheti. A hitelleépülési hullám során 2012 májusa óta már 2900 milliárd euróval csökkent a nemzetközi bankok eszközállománya.

A kedvezőtlen hírek ellenére a Barclays részvényei 0,8 százalékot, a Lloyds fél százalékot, a Royal Bank of Scotland 0,2 százalékot drágult.

Barclays árfolyama (London)

Forrás: Origo