Vágólapra másolva!
Pompás teljesítményt nyújtott a budapesti értéktőzsde ezen a pénteki napon, szinte végig vezetve haladt az élen, nemcsak a régiós, de az európai mezőnyben is. Kivétel nélkül mindegyik blue-chip emelkedni tudott ma, szépen megosztozva a sikeren. A forint bár kezdetben gyengülgetett, késő délutánra eltörölte rosszabb teljesítményét, amivel jelenleg 300,5 körül álldogál az euróval szemben.Nyugat-Európában nem volt kimondottan eseménydús a kereskedés, pár tizedpontos mínuszokban tengették idejüket a vezető indexek, bár nap végére, néhányan közülük tettek egy kirándulást a zöld tartományba is.Amerikában is emelkednek a börzék a Nasdaq kivételével, ugyanis a vártánál gyengébb makroadatok láttak napvilágot ma délután, ez pedig akár azt is jelentheti, hogy csúszik a monetáris stimulus mérséklése, legalábbis a befektetők többsége ezt gondolhatja.
Vágólapra másolva!

Felülteljesítő volt ma a BUX

Szépen búcsúztatta a hetet a budapesti tőzsde, amely fél százalékos pluszban tudott zárni, ezzel pedig felülteljesítette, mind a régiós, mind pedig az európai börzéket.

Forrás: Origo

Nap végére a végig jól teljesítő Mol-Richter pároshoz csatlakozott az OTP és a Magyar Telekom is az erősödésben, így végül az össze blue-chipnek sikerült a pozitív tartományban zárnia.

Forrás: Origo

Az Egis pedig nagy szárnyalásba kezdett, miután délután érkezett a hír, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Remsima gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét, így az Egis megkezdheti a termék értékesítését. Az Egis közleménye ugyanakkor nem számít nagy meglepetésnek, mivel a vállalat részéről korábban már többször is hangsúlyozták, hogy minden az eredeti terveknek megfelelően alakul.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo

Nem nagyon vett tudomást az OTP arról, hogy 4200 forintra vágta vissza a részvényére vonatkozó célárfolyamát a Concorde elemzője 4800 forintról. A lépésben komoly szerepe van a devizahiteles mentőakciónak, amely legrosszabb esetben akár 176 milliárd forintos veszteséget is okozhat a banknak. Az elemző szerint az OTP a növekedési lehetőségek hiányában szenved, ráadásul a kockázati tényezők jelenleg visszavethetik a profitabilitást.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Továbbra sem tud elszakadni a 300-as szinttől a forint euróval szembeni árfolyama, ma a kezdeti kisebb gyengülést követően visszább jött a hazai deviza, késő délután 300,5 közelében tartózkodik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Békésen telik a kereskedés az európai piacokon

Enyhébb mínuszok uralkodnak az európai parketteken, melyeknek segítettek az amerikai tőzsdeindexek emelkedésükkel, bár korábban sem volt túl nagy a csökkenések mértéke. Néhány index olyannyira megörült a tengerentúli pluszoknak, hogy nap végére már kacérkodik a zöldben való zárással.

Forrás: Origo

A londoni börze teljesítményre ránehezedik azonban a bányacégek gyenge teljesítménye, mivel a fémárak nagy lejtmenetben vannak, az arany például a héten már több mint 60 dollárt veszített értékéből. Így például a Polymetal International 3,6 százalékkal, az Anglo American 3,7 százalékkal, míg a Rio Tinto 2 százalékkal szánkázik lefelé az angol parketten.

A Kabel Deutschland részvényárfolyama hatalmasat ugrott miután a cég részvényesei elfogadták, hogy a Vodafone 7,7 milliárd dollárért felvásárolja a német céget. A részvényesek szavazatának 75 százalékára volt szükség, így azok papíronként 87 eurót kapnak majd. A Vodafone árfolyama csak kisebb elmozdulást mutat a mai kereskedésben.

Rossz adatra emelkedik Amerika

Az amerikai börzéket az segítette a pozitív tartományba, hogy fél háromkor a vártnál rosszabb kiskereskedelmi adat érkezett, ugyanis csak 0,2 százalékkal bővült augusztusban a kisker forgalom, ami elmarad az elemzők által várt 0,5 százaléktól. Az üzemanyag és gázáraktól tisztított adat sem múlta felül a várakozásokat, csak 0,1 százalékos bővülést lehet látni.

Forrás: Origo

Ezt azért értékelték kedvezően a befektetők, mert ezzel nőtt az esélye, hogy még nem indítja el a stimulus mérséklését a Fed. Ráadásul négy óra előtt pocsék fogyasztói hangulatot tükröző adat is érkezett, hiszen a Michigani Egyetem felmérése szerinti hangulatindex a várt 82 pont helyett csak 76,8 pontot mutatott, ez pedig szintén a pénzpumpa jelenlegi ütemű fenntartására utaló jel lehet.

Hivatalosan is bejelentette a Twitter a rég várt tőzsdei terveit, bár konkrétumot azon kívül, hogy a belátható jövőben tőzsdére lépne a cég, nem tudhattunk meg a természetesen a saját felületükön közzétett 140 karakteres "közleményből".

Egyre közelebb a General Electric a 2 milliárd dolláros szerződés lezárásáig, melynek értelmében a konglomerátum legalább hat erőműbe szállít majd turbinákat. A részvény a jó hír ellenére 0,3 százalékos mínuszban áll.

Felülteljesítés ajánlást fogalmazott meg az Evercore Partners elemzője a Verizon Communications részvényére vonatkozóan, mivel véleménye szerint a Vodafone-tól megvásárolt 45 százalékos pakk jelentősen dobhat a telekomcég teljesítményén.

Vételre ajánlja az Intel részvényét a Jefferies elemzője, mivel a szakember szerint egyre jobban áll a cég chipgyártásban. Az elemző szerint a chipek egyre jobban teljesítenek, ráadásul még energiatakarékosabbak is. 2,8 százalékos pluszban van a részvény a kedvező hírre.

Az Intel árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo