Száguld a kínai ipar

Vágólapra másolva!
A ma hajnali kínai makroadatok megint csak pozitív meglepetést okoztak és továbbra is beleillenek abba a képbe, ami az utóbbi hetekben a kínai gazdaság stabilizálódásáról rajzolódik ki. Az ipari termelés mellett a kiskereskedelmi értékesítések és a beruházások is az előző havi értéknél jobban növekedtek éves alapon, túlszárnyalva ezzel az elemzői várakozásokat is. A kínai tőzsde ma is emelkedik a tegnapi erőteljes menetelését követően folytatva a július óta tartó trendet.  
Vágólapra másolva!

Ma hajnalban is pozitív meglepetést okoztak és még az optimista elemzői várakozásokat is túlszárnyalták a Kínából érkező makrogazdasági statisztikák. Az elmúlt hetekben inkább a pozitív hírekből érkezik több a tavasszal többnyire csalódást keltő gazdasági adatok után, így egyre több elemző véli úgy, hogy az idei évre tervezett 7,5 százalékos növekedést túlteljesíthetik a kínaiak. Maga a miniszterelnök kicsivel óvatosabban fogalmazott de megerősítette, hogy az idei évre tervezett 7,5 százalékos GDP növekedés tartható lesz.

Az előző évhez képest augusztusban 10,4 százalékkal nőtt az ipari termelés, ami jobb a júliusi 9,7 százaléknál és az elemzők által várt 9,9 százalékot is túlszárnyalta. Az ipari felfutása azt jelzi, hogy a termelő cégek pozitívan tekintenek a jövőbe és a kereslet növekedésére számítva növelik termelésüket és készleteket halmoznak fel.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A kiskereskedelmi forgalom is szépen teljesít, éves alapon 13,4 százalékkal bővült, miközben az elemzők a júliusi 13,2 százalékkal megegyező növekedést vártak. A márciusban hatalomra kerülő kínai vezetés vesszőparipája, hogy az ország növekedését a korábbi években jellemző beruházások helyett a belső fogyasztás növekedésére kell alapozni, így a kiskereskedelem alakulását árgus szemekkel figyelik a befektetők bízva abban, hogy innen majd kaphatnak valami iránymutatást a gazdaságpolitikai irányváltás sikerességét illetően.

Az utóbbi hónapokban úgy tűnik, megfordult a csökkenő tendencia a kiskereskedelemben, ami mindenképp pozitív üzenet lehet az elemzők számára. Ezzel összhangban mostanában inkább az a jellemző, hogy felfelé módosulnak a Kínára vonatkozó növekedési várakozások.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A beruházási dinamika 20,3 százalékos bővülést mutat a január-augusztus közötti időszakban, ami az január-július közötti értékhez képest növekedést jelent és az elemzők által várt 20,2 százalékos értéknél is magasabb.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A kínai tőzsdeindex ma is pozitívan reagált a jó makrogazdasági adatokra, és július óta egy határozott emelkedő trendben mozog. Jól látszik, hogy a tőzsdén folyamatosan árazzák a befektetők azt, hogy a gazdaság stabilizálódása egyre valószínűbb és egyelőre úgy tűnik, nem kell jelentősebb növekedés áldozattól tartani Kínában. Ez pedig az egész világgazdaság és a globális tőzsdék számára is egy pozitív üzenet, mivel egy jelentős kockázati faktor mérséklődik amennyiben a kínai kereslet nem csökken drasztikusan.

Shanghai Composite tőzsdeindex

Forrás: Origo
Forrás: Origo