Nagytakarítás után a Citi

Vágólapra másolva!
A Citigroup több mint 6 milliárd dollár értékű alternatív befektetésétől szabadult meg augusztusban, hogy teljesíteni tudja majd a jövőben életbe lépő új szabályozási feltételeket, írja a Wall Street Journal. Ebben ugyanis az amerikai döntéshozók limitálnák a bankok, olyan nagy kockázatú befektetési lehetőségeit, mint például a kockázati tőke, vagy a hedge fundok.
Vágólapra másolva!

Több mint 6 milliárd dollár értékű eszközétől szabadult meg a Citigroup augusztusban, hogy teljesíteni tudja majd a várhatóan életbe lépő új szabályozási követelményeket, nyilatkozták az ügyet ismerő források a Wall Street Journalnek. Az USA harmadik legnagyobb bankja eladta 4,3 milliárd dolláros Citi Venture Capital kockázati tőketársaságát a Rohatyn Groupnak, míg feltörekvő piaci 1,9 milliárd dolláros hedge fundját az alap vezetőinek értékesítette, a források szerint.

Erre azért volt szükség, mivel az úgynevezett Volcker-szabály megtiltja az amerikai bankoknak, hogy olyan alapba fektessenek, amit nem ők kezelnek, valamint korlátozza a kockázati tőketársaságokba és hedge fundokba fektethető pénz mennyiségét. Habár a szabályzás még nem végleges, de többen úgy gondolják, hogy néhány éven belül bevezetik majd. A piaci szabályozók a 2008-as Lehman-csőd után kezdték vizsgálni a bankok alternatív befektetéseit, akik a hatóságok szerint túl nagy kockázatot vállaltak azokkal, és veszélyeztették betéteseik pénzét, ezért döntöttek arról, hogy limitálják ezeket a lehetőségeket.

A Citi egyébként korábban elég nagy játékos volt a bankok között az úgynevezett "alternatív befektetések" terén, mint a kockázati tőke, vagy a hedge fundok. Még 2012 februárjában a bank Citi Capital Advisors (CCA) egysége közel 19 milliárd dollárt kezelt ilyen alternatív befektetésekben, írja a Wall Street Journal. De a mostani tranzakciók után a CCA-nál már csak egy kockázati társasága van, a 2,5 milliárd dolláros Metalmark Capital, amit szintén el szeretné adni a pénzintézet.

Már idén februárban eladta a Citi hedge fundjainak nagyobb részét a Napier Park Global Capitalnak, de megtartott egy 24,9 százalékos pakettet a Napierben, amivel még mindig részesedhet majd a profitból, ráadásul az új szabályoknak is megfelel.

Nem csak a Citi az egyedüli amerikai bank, ami leépíti ezen eszközeit. A JP Morgan júniusban adta el 4,5 milliárd dolláros kockázati tőke egységét, míg a Bank of America már 2011-ben és 2010-ben hasonlóan cselekedett ugyanilyen társaságaival.

A Citi egyébként július közepén második negyedéves gyorsjelentésében igen nagy profitnövekedésről számolt be, felülteljesítve az elemzői várakozásokat is. A vártnál erősebb számok leginkább a cégnél zajló költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek volt köszönhető.

Forrás: investor.hu

Az árfolyam igen nagy kilengéseket mutatott az idei évben, de még így is jóval felette van januári szintjének.

A Citigroup árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu