Svájcban is kipukkadhat az ingatlanlufi

Vágólapra másolva!
A bankok olyanoknak is adnak hitelt, akik nem engedhetnék meg maguknak. A jegybank viszont nem emelhet kamatot a svájci frank védelmében.
Vágólapra másolva!

A könnyelmű jelzáloghitel-kihelyezések veszélyeire figyelmeztette a kereskedelmi bankokat - már nem először - a svájci jegybank. A nem egyszer 3 százalékos kamatra adott tízéves jelzáloghitelek növelték annak a veszélyét, hogy olyanok vesznek lakást vagy házat hitelre, akik ezt tulajdonképpen nem engedhetnék meg maguknak - utalt rá nemrégiben egy interjúban Jean-Pierre Danthine, a svájci jegybank alelnöke. A nemzeti bank adatai szerint majdnem minden második jelzáloghitelnél figyelmen kívül hagyják azt a szabályt, hogy egy háztartás legfeljebb a jövedelme egyharmadát költheti lakbérre.

Az alacsony kamatok és a jól fizetett munkaerő beáramlása együttesen ingatlanpiaci boomhoz vezetett Svájcban; 13 év alatt 80 százalékkal nőtt egy átlagos, négyszobás lakás ára az országban.

Ahhoz, hogy lefékezze az ingatlanpiaci felfutást, a jegybanknak kamatot kellene emelnie, ezt azonban nem teheti, mert akkor újra felértékelődhet a svájci frank, ami visszavetné az exportot, és azon keresztül a svájci gazdaságot. "Rendes körülmények között már régen kamatot emelt volna a jegybank" - mondja Manuel Ammann Sankt Gallen-i közgazdászprofesszor.

Így csak a szükségmegoldások maradnak: október 1-jén lép életbe az a szabály, amelyet a kormány a jegybank kérésére hozott, és amely szerint a bankoknak 1 százalékkal növelniük kell az általuk kihelyezett jelzálogkölcsönök fedezetéül szolgáló saját tőkét.