Többet vihetnek haza a nagyvállalati dolgozók

Vágólapra másolva!
Sok év után először lehet reálbéremelés Magyarországon - derül ki a Hay Group közel 500 magyar nagyvállalat körében végzett felméréséből.
Vágólapra másolva!

Mivel az idén kiugróan alacsony az infláció, sok év után újra lehet reálbér-növekedés Magyarországon - áll a Hay Group legfrissebb, 2013-ra vonatkozó tanulmányában.

A korábbi években a béremelés mindig alatta maradt az inflációnak, ezúttal azonban a hazai vállalatok átlagosan 3 százalékos fizetésemelést terveznek, vagyis a tervezett 2,7 százalékos infláció esetén több mint 5 év után minimális reálbér-emelkedést regisztrálhatunk.

Ez az átlag, de nem mindenhol ilyen rózsás a helyzet, jelentősen nőtt ugyanis a béreket befagyasztó vállalatok száma is. Míg tavaly a felmérésben részt vevő cégek 14 százaléka jelezte, hogy egyáltalán nem emel bért, idén ez a szám 21 százalékra emelkedett.

A felsővezetők fizetését a cégek egyharmada nem emeli.

A Hay Group 2011-ben már kiszámolta, hogy a felsővezetők a 16 százalékos adókulcs bevezetésével átlagosan évi 5 millió forintot nyertek. Ezt a nyereséget "koptatják el" most a vállalatok egy részénél azzal, hogy az ő bérüket azóta egyáltalán nem, vagy csak a többi munkavállalónál kisebb mértékben emelik.

A különböző munkavállalók között differenciáló béremelés idén is jellemző volt. A felsővezetők és a fizikai dolgozók béremelése között az idén 0,4 százalékos volt a különbség, ami az előző években tapasztaltnál kisebb, de pont fordítottja a válság előtti tendenciának. 2008 előtt ugyanis rendre előfordult, hogy a jól képzett vezetők iránti nemzetközi kereslet miatt a felsővezetők mindenkinél nagyobb béremelést kaptak.

Jövőre a vállalatok fele tervez béremelést, amelynek átlagos mértéke 3,4 százalék lehet.