Vágólapra másolva!
9 dolláros felvásárlási ajánlatot tesz egy konzorcium a Blackberry összes részvényére a társaságban már 10 százalékos részesedéssel bíró Fairfax Financial Holdings vezetésével. A részvényt 8,23 dollárnál állították meg.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi befektető vinné a Blackberryt

Részvényenként 9 dollárért felvásárolná egy pénzügyi csoport a valaha szebb napokat is megélt Blackberryt, a kivásárló konzorcium vezetője az a Fairfax Financial Holdings, amely már 10 százalékos részesedéssel rendelkezik az okostelefongyártóban. Az ügylet mintegy 4,7 milliárd dollárra értékeli a Blackberry egészét. A Fairfax számára hat hét áll rendelkezésre, hogy elvégezze a társaság ilyenkor szükséges átvilágítását, ezidő alatt pedig a Blackberry menedzsmentje tovább keresgélhet versengő kérők után.

A Fairfax kanadai pénzügyi vállalat, amely a biztosítási piacon és a vagyonkezelésben is aktív. Sok apró részlet lát még napvilágot az előttünk álló napokban az ajánlatról, de első ránézésre is világosan látszik, hogy az ügylet nagyban különbözik mind a Motorola, mind a Nokia készülékgyártásának felvásárlásától. A Fairfax ugyanis tisztán pénzügyi befektetőnek tűnik, míg a Motorolát és a Nokiát is szakmai/stratégiai befektető vásárolta fel, bár érdemes azt is hozzátenni, hogy a Fairfax akár közvetítő is lehet a történetben.

A Blackberry 5 százalékos eséssel 8,23 dolláron forgott a Nasdaqon, mikor a közelgő jelentős bejelentésre való tekintettel felfüggesztették a kereskedését. Két napon belül ez a második felfüggesztés a részvénynél, hiszen pénteken este is megállították a papírt. Akkor a menedzsment minden várakozást durván alulmúló üzleti eredményekre figyelmeztette a befektetőket, a bevétel a korábban várt 3 milliárd dollár helyett csak 1,6 milliárd dollárra rúghat a vezetőség szerint ebben a negyedévben.

A pénteki bejelentésről és a Blackberry egészen kétségbeejtő helyzetéről olvassa el délutáni elemzésünket!

Pénteken warning, hétfőn felvásárlási ajánlat?

Ahogy délutáni cikkünkben is rámutattunk, a Blackberry már jó ideje keresi a lehetőséget, hogy felvásároltassa saját magát, és a stratégiai lehetőségek között nem is igazán maradt más értelmes megoldás számára. Az imént érkezett ajánlat ennek tükrében nem is igazán meglepő, de azt szinte biztosra vesszük, hogy az időzítés magára fogja vonni a hatóságok figyelmét.

A részvény ugyanis augusztus eleje óta nem forgott 9 dollár alatt, pénteken is 10 dollár felett állt az árfolyam, mielőtt berobbant a piacra a menedzsment lehangoló figyelmeztetése. Fairfax 9 dolláros ajánlata ilyen szinteken valószínűleg kevésbé tűnt volna vonzónak, mint valamivel 8 dollár feletti árfolyamnál, egy nappal egy drámai hangvételű profit warning után. Mivel az ilyen jellegű ajánlatokat általában nem egyik napról a másikra rakják össze, a két bejelentés sajátos eloszlása minimum kérdéseket vet fel, hiszen a menedzsment jó eséllyel tudott a készülődő vételi ajánlatról már pénteken is.

A másik oldalról persze az sem lett volna elegánsabb (és jogszerűbb), ha a rendkívül gyenge eredményeket titokban tartotta volna a menedzsment, hiszen ezek kulcsfontosságúak a 9 dolláros ajánlat reális értékelésében. Ha pedig a két hír egyszerre látott volna napvilágot, bizonyos befektetők joggal lennének felháborodva, mondván, inkább igyekeztek volna az eredmények ismeretében megválni részvényüktől a tőzsdei kereskedésben, mintsem odaadják a nyilvánvalóan jobban tájékozott felvásárlónak őket.

Akárhogy is, a helyzet szépen illeszkedik a Blackberry tőzsdei bénázásainak sorába, amit az elmúlt egy-két évben láttunk a cégtől. Úgy tűnik viszont, már nem csetlik-botlik a társaság sokáig a tőzsdén.

A Blackberry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Stockcharts.com